Читај ми!

Поново протести широм Француске, полиција у Паризу и Нанту сузавцем на демонстранте

Широм Француске настављене су демонстрације током првомајских празника због повећања старосне границе за пензионисање са 62 на 64 године. У Паризу и Нанту полиција је против демонстраната користила и сузавац.

Првомајска поворка демонстраната незадовољних пензионим реформама сукобила се у Паризу са полицијом. Док су демонстранти полицију гађали разним предметима, полиција је узвратила сузавцем.

Француски председник Емануел Макрон потписао је закон којим се старосна граница за одлазак у пензију подиже са 62 на 64 године, због чега је његова популарност код бирача на скоро рекордно ниском нивоу.

Макрон каже да је реформа потребна да би један од најиздашнијих пензијских система у индустријализованом свету остао у плусу.

Просечан Француз обично проводи дуже у пензији од грађана других развијених земаља.

Синдикати тврде да се новац за пензије може наћи на другом месту.

Пензионисани металски радник Мишел Маинг сматра да је битка око пензија изгубљена. 

Јачање опозиције у француском парламенту ризикује да закомпликује остатак реформске агенде Емануела Макрона, укључујући и предлог закона о запошљавању који би од оних који примају минималну социјалну помоћ захтевао да раде или похађају обуку 15 до 20 сати недељно.

Фич је у петак смањио кредитни рејтинг Француске за један степен, на "АА-", уз образложење да потенцијални политички ћорсокак и друштвени немири представљају ризик за Макронову агенду.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво