Читај ми!

Са сексуалним преступником Џефријем Епстином састајали су се директор ЦИА, Обамина саветница, Ноам Чомски

Круг људи са којим се Џефри Епстин састајао након што је регистрован као сексуални преступник шири је него што је раније објављено, сазнаје "Волстрит џорнал", позивајући се на Епстинова документа, међу којима су и његови распореди састанака.

Међу именима људи са којима се регистровани педофил Џефри Епстин састајао помињу се директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс, чувени интелектуалац Ноам Чомски, бивша саветница Барака Обаме Кетрин Румлер, али и Аријана де Ротшилд.

Актуелни директор ЦИА, који је тада био заменик државног секретара, са сексуалним преступником се састао три пута 2014. године. Њих двојица су се прво срела у Вашингтону, а затим је Бернс посетио Епстинову кућу на Менхетну.

Портпаролка ЦИА Тами Куперман каже да се Бернс састао са Епстином у тренутку када се спремао да напусти државну службу, као и да није знао ништа о милијардеру. Тврди да је Епстин Бернсу представљен само као стручњак за сектор финансијских услуга.

Амерички линвгиста и вишедеценијски критичар америчке спољне политике Ноам Чомски такође је имао заказану вечеру у Епстиновој кући 2015. године. Чомски је за Волстрит џорнал изјавио да је са Епстином разговарао о политичким и академским темама. "Познавао сам га и повремено смо се сретали", рекао је Чомски.

Аријана де Ротшилд, директорка швајцарске банке "Едмонд де Ротшилд", имала је велики број састанака са Епстином, који је од ње тражио помоћ приликом запошљавања људи.

У септембру 2013. године Епстин је у мејлу замолио Де Ротшилд да му помогне око проналажења новог асистента - "женског, организованог и који говори више језика". "Распитаћу се", одговорила је Де Ротшилд Епстину.

Обамина саветница имала десетине састанака са Епстином

Са Епстином је десетине састанака имала и Кетрин Румлер, саветница у Белој кући у администрацији председника Барака Обаме. Она се са Епстином састајала након службе у Белој кући и пре него што је постала главни адвокат у "Голдман Сакс" групи 2020. године.

Како је наведено у откривеним документима, било је планирано да Румлер заједно са Епстином посети Париз 2015. и његово приватно острво на Карибима 2017. године. Њен портпарол је рекао да Румлер није путовала са Епстином, већ да ју је он упознао са потенцијалним клијентима, међу којима је суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс.

"Жалим што сам икада упознала Џефрија Епстина", изјавила је Румлер.

У документима се спомиње и Леон Ботстејн, председник "Бард колеџа", који је Епстина позвао у кампус где је милијардер довео, како је наведено, групу младих гошћи.

Ботстејн је за Волстрит џорнал рекао да се састао са Епстином како би од њега добио донацију за колеџ.

Документа не откривају сврху већине састанака

Ниједно од наведених имена не појављује се у већ објављеној Епстиновој "црној књизи" контаката или јавним евиденцијама о летовима његовог приватног авиона, пише Волстрит џорнал.

Лист наводи да је Епстин са сваким од њих договорио више састанака након што је одслужио затворску казну 2008. године и након што је регистрован као сексуални преступник.

Документа, међутим, не откривају сврху већине састанака, а Волстрит џорнал није могао да провери да ли је сваки заказани састанак на крају и одржан.

Већина саговорника је за амерички лист рекла да су се са Епстином састајали због његовог богатства и веза, док их неколико сматра да је одслужио своју казну и да је након тога рехабилитован.

Џефри Епстин је, под сумњивим околнстима, преминуо 2019. године у затворској ћелији на Менхетну док је чекао суђење за оптужбе да је у периоду од 2002. до 2005. године у своје виле на Флориди и Менхетну доводио десетине малолетница и плаћао им хиљаде долара за сексуалне услуге. Неке од њих имале су само 14 година.

Да би избегао федералну оптужницу, 2008. године је признао кривицу на државном нивоу у Флориди, где је оптужен за подвођење и коришћење сексуалних услуга особе млађе од 18 година.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије