Читај ми!

Сингапур не одустаје од драконских закона - мушкарац обешен због килограма канабиса

Тангарају Супиа, осуђен да је учествовао у трговини килограмом канабиса, погубљен је у затвору у Сингапуру, упркос протестима и противљењу породице, активиста и Канцеларије Уједињених нација за људска права.

Осуђени Тангарају Супиа (46) погубљен је јутрос у затвору у Сингапуру, саопштила је затворска служба. Његова сестра Лиливати потврдила је за Си-Ен-Ен да је њен брат обешен и да је породица добила умрлицу.

Тангарају је осуђен на смрт 2018. године због "подстицања трговине" нешто више од једног килограма канабиса (1.017,9 грама). Суд је утврдио да је био у телефонској комуникацији са двојицом мушкараца ухваћених у покушају да прокријумчаре канабис у Сингапур.

Жалбе на пресуду одбачене су 2019. године, а нису услишене ни молбе за председничким помиловањем.

Док све више земаља широм света легализује канабис, Сингапур се држи неуобичајено строгих закона о наркотицима.

Влада града-државе на на југу Малајског полуострва остаје непоколебљиво при ставу да смртна казна делује у одвраћању трговаца дрогом и да мора остати на снази како би се одржали јавни ред и мир.

Власт Сингапура глува на молбе и апеле

У данима пред извршење смртне казне, чланови породице, активисти и противници смртне казне, укључујући британског милијардерa Ричарда Бренсон, јавно су позвали на помиловање осуђеног и довели у питање ваљаност пресуде.

Тврде да Супиа није био у близини дроге када је ухапшен и да се пресуда базира само на изјави са полицијског испитивања, без присуства адвоката и преводиоца, и сведочењу двојице саоптужених, од којих је један одбацио оптужбе.

Канцеларија Европске уније у Сингапуру и Канцеларија Уједињених нација за људска права такође су позвале власти Сингапура да спрече вешање и усвоје мораторијум на погубљења за кривична дела повезана са дрогом.

Сингапурска влада је одговорила да су судови више од три године испитивали случај, да је оптужени прошао пуну законску процедуру и имао приступ правном саветнику током целог процеса.

У Сингапуру је прошле године погубљено 11 људи, али је данашње погубљење прво у протеклих шест месеци.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво