Читај ми!

Британски вицепремијер Доминик Раб поднео оставку након оптужби за мобинг

Потпредседник британске владе Доминик Раб поднео је оставку дан након што је премијер Риши Сунак примио извештај о оптужбама да је Раб поједине службенике малтретирао и омаловажавао на радном месту.

Потпредседник британске владе Доминик Раб поднео је оставку. Одлуку је донео дан пошто је на адресу премијера Ришија Сунака стигао извештај о оптужбама неколицине службеника владе да их је вицепремијер малтретирао и омаловажавао на послу, а неке чак доводио до суза.

Британски премијер није се за сада оглашавао поводом оставке једног од најближих сарадника, који је подржао његову кампању за председника владе после оставке Бориса Џонсона у јулу 2022. године.

Доминик Раб је своју писану оставку објавио на Твитеру.

Раб: Извештај "опасан преседан"

У тексту оставке један од најистакнутијих поборника брегзита подсећа да је сам позвао на истрагу и обећао да ће поднети оставку уколико њени закључци буду негативни.

Раб указује на то да су сви наводи против њега, осим два, одбачени, оцењујући да ни они нису тачни, и закључује да извештај „представља опасан преседан када је реч о домаћинском пословању и понашању у оквиру Владе“.

"Министри морају да буду у стању да врше директан надзор над државним службеницима, који воде важне преговоре за британски народ. У супротном, демократски и уставни принцип министарске одговорности биће поништен“, наглашава Доминик Раб у тексту оставке.

Одласком Доминика Раба, премијер Сунак остаје све изолованији и изложенији притисцима, и опозиције и ривалских струја у Kонзервативној странци, у тренутку када земљу потресају свакодневни штрајкови због растућих трошкова живота и инфлације, која не пада испод десет одсто.

Аутор извештаја Адам Толи

Извештај о Рабовим поступцима према државним службеницима сачинио је изузетно угледни стручњак за пословно право Адам Толи.

Његов избор за израду тог документа поздравили су и правни експерти, и државна служба.

Толи има репутацију етичног и професионалног правног експерта, који је више пута заступао краља Чарлса Трећег у време док је био престолонаследник, као и министарство одбране, па чак и неименовану обавештајну службу по тужбама бивших запослених.

Толи нема никакво присуство на друштвеним мрежама и држао се подаље од медија током израде извештаја.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво