Читај ми!

Почеле тродневне кинеске војне вежбе у Тајванском мореузу

Кинески ратни бродови отпочели су данас тродневне војне вежбе у Тајванском мореузу, које Пекинг назива упозорењем снагама на Тајвану које се залажу за независност.

Амфибијски десантни бродови испалили су више артиљеријских пројектила у области залива Луојан, око 50 километара северозападно од острва Мацу, у близини кинеског копна.

Министарство одбране Тајвана саопштило је да су 42 кинеска авиона и осам бродова прешли средњу линију Тајванског мореуза.

Рибарски чамци и огромни теретни бродови крстарили су у близини, избегавајући подручје вежби. Ратни брод није пловио према острву Мацу, које контролише Тајван, а то подручје се сматра првом метом за Пекинг у случају војне ескалације.

Кинеска источна команда, једна од пет команди Народноослободилачке армије која надгледа Источно кинеско море, укључујући Тајвански мореуз, саопштила је да ће вежбе бити спровођене три дана као, како је навела, "озбиљно" упозорење снагама које желе независност Тајвана и како би се заштитио кинеског територијалног интегритета.

Планиране су војне вежбе северно, јужно и источно од Тајвана након што се тајванска председница Цаи Инг-вен састала у четвртак са председником Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем у Калифорнији, што је Пекинг осудио.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара