Читај ми!

Нигерија: 46 погинулих у сукобима око земљишта између сточара номада и фармера

Пошто су наоружани нападачи напали село на северу централне Нигерије, пронађено је и идентификовано 46 убијених људи, а за несталима се још трага, саопштили су званичници локалне владе.

Нигерија: 46 погинулих у сукобима око земљишта између сточара номада и фармера Нигерија: 46 погинулих у сукобима око земљишта између сточара номада и фармера

У селу Умогиди у нигеријској држави Бенуе нападачи наоружани ватреним оружјем убили су најмање 46 особа, а много је оних који се воде као - нестали, преноси Гардијан.

Како се наводи, у нигеријској држви Бенуе су уобичајени сукоби око земљишта и ресурса између сточара номада и фармера који живе на том подручју. Наиме, фармери оптужују сточаре да уништавају пољопривредно земљиште испашом стоке.

Саветник за безбедност гувернера државе Бенуе, Пол Хемба, за напад је окривио сточаре, који су, како је наведено, нападали локалну фармерску заједницу последњих месец дана.

„Војници су упућени у то подручје, тако да је ситуација сада мало мирнија“, додао је он.

Бала Ејех, председавајући локалне владе града Отукпо у нигеријској држави Бенуе, рекао је да су наоружани нападачи у среду поподне напали село када су мештани били у жалости због троје убијених дан раније. 

Насиље унутар заједнице само је један од безбедносних изазова са којима се суочава новоизабрани председник Нигерије Бола Тинубу.

Тинубу је прошлог месеца победио на председничким изборима које су обележила одлагања и оптужбе за фабриковање гласова.

На северозападу земље траје већ 14 година сукоб с џихадистима, а безбедносне снаге се суочавају и са сталним нападима сепаратиста на југоистоку.

 

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво