Сана Марин одлази са чела странке, поручује да остаје у парламенту

Премијерка Финске Сана Марин најавила је да ће се повући са чела Социјалдемократске странке и поручила да ће политичку каријеру наставити као посланик у финском парламенту. На функцији лидера партије остаће до партијских избора у септембру.

Сана Марин је рекла да је одлуку о напуштању чела партије донела након резултата парламентарних избора на којима је највише мандата освојила опозициона Странка националне коалиције, преноси фински јавни сервис Иле.

"Почећу да обављам дужност посланика следеће недеље и надам се да ће ми то омогућити да водим мирнији живот", рекла је Сана Марин на конференцији за новинаре.

Ипак, поручила је да ће предводити странку у преговорима о формирању владе.

"СДП је спреман за власт. Ми смо оштри преговарачи, али смо и кооперативна странка која је више пута у историји Финске носила одговорност за целу владу", навела је Марин.

Очекује се да ће кандидати за новог председника партије бити познати у мају, а партијски избори ће се одржати у септембру.

Национална коалициона партија (НЦП) је освојила 48 од 200 места у парламенту, за длаку више од националистичке Партије Финаца која ће имати 46 места. Социјалдемократе ће имати 43 мандата у финском парламенту.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије