Финска званично примљена у НАТО

Финска је званично постала 31. чланица НАТО-а, преноси фински јавни сервис Иле. Председник Финске је истакао да ће та земља интензивно радити да осигура чланство Шведске у Алијанси.

Финска се званично придружила НАТО-у, а испред финског министарства одбране, уз државну заставу, подигнуте су и заставе алијансе.

Шеф финске дипломатије Пека Хависто предао је у Бриселу документ о приступању те земље Северноатлантској алијанси америчком државном секретару Ентонију Блинкену.

Хависто је претходно у седишту Алијансе потписао документ о чланству те земље у НАТО. 

Нинисто: Улазак Финске у НАТО није усмерен ни против једне земље

Председник Финске Саули Нинисто у саопштењу поводом приступања те земље у НАТО-у истакао је да тај чин усмерен ни против једне земље.

"Чланство Финске у НАТО није усмерено ни против кога. Нити мења темеље или циљеве финске спољне и безбедносне политике", истакао је Нинисто у саопштењу објављеном на Твитеру, пренео је Тас.

Навео је да је Финска стабилна и предвидљива нордијска земља која тежи мирном решавању спорова.

"Принципи и вредности које су важне за Финску наставиће да воде нашу спољну политику и у будућности", нагласио је Нинисто.

Најзначајнији допринос Финске заједничком одвраћању и одбрани НАТО-а биће у обезбеђивању и одбрани наше сопствене територије, изјавио је председник Финске.

Према његовим речима, још предстоји значајан "посао" који треба урадити како би се координисала одбрана Финске у део заједничке НАТО одбране, пренео је Ројтерс.

Председник Финске је додао и да ће та земља интензивно радити да осигура чланство Шведске у НАТО. "Чланство Финске није потпуно без чланства Шведске. Рад на што скоријем чланству Шведске се наставља интензивно", навео је Нинисто у саопштењу.

Финска и Шведска су се заједно пријавиле за улазак у НАТО након напада Русије на Украјину у фебруару 2022. године. Од постојећих чланица НАТО-а, шведску пријаву за чланство треба да ратификују још Мађарска и Турска.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је раније данас да je приступање Финске НАТО-у историјски догађај и директан резултат руске инвазије на Украјину, додајући да ће алијанса осигурати да Шведска такође постане пуноправни члан.

"Председник Путин је као декларисани циљ инвазије на Украјину добије мање НАТО-а. Постигао је управо супротно. Финска је данас постала пуноправна чланица Алијансе, а ускоро ће и Шведска", рекао је Столтенберг.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије