Иран, хиџаб по сваку цену

Шеф иранског правосуђа Голамхусеин Мохсени Аџеи запретио је да ће надлежни органи "без милости" кривично гонити Иранке које се у јавности појаве без хиџаба. Аџеи је додао да је скидање хиџаба "у супротности са иранским вредностима" и запретио да ће они који почине такав, како је рекао, "ненормални чин", бити кажњени, пренели су ирански медији.

Аџеи није прецизирао на који начин ће жене без хиџаба бити кажњене, преноси Ројтерс. Снаге закона су у обавези да реагују на "било какву врсти ненормалности која је супротстављена верском закону и присутна је у јавности" и пријаве је судским властима, додао је Аџеи.

Министарство унутрашњих послова Ирана је у четвртак саопштило да је ношење хиџаба "један од цивилизацијских темеља иранске нације" и навело да "неће бити толеранције" за жене без хиџаба.

Жене у Ирану се, упркос званичној забрани, појављују без хиџаба у јавности широм земље, у продавницама, тржним центрима или ресторанима, констатује британска агенција.

Иран је после револуције из 1979. године увео закон по коме су жене обавезне да покривају своју косу хиџабом и да носе дугу одећу слободног кроја која скрива њихову фигуру.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво