Настављени протести против пензионе реформе у Француској

Протести и штрајкови против пензионе реформе настављени су данас широм Француске, уз појачано полицијско присуство због страха од насиља и владиних упозорења да радикални демонстранти намеравају да "униште, повреде и убију".

Због бојазни од насиља, министар унутрашњих послова Жерал Дарманин наредио је распоређивање 13.000 полицајаца, од којих се скоро половина налази у француској престоници, пренео је АП.

Протести су јутрос почели мирно у више француских градова. У Паризу, штрајкачи железничари упали су и блокирали железничке шине на једној од главних станица – Гар де Лион. Они су марширали иза транспарента "Полиција сакати. Не праштамо!".

Полиција се, с друге стране, припрема на насиље које би могло да избије касније током дана.  Дарманин је рекао да би више од хиљаду радикалних хулигана, од којих су поједини из иностранства, могло да учествује у маршевима планираним у Паризу и у другим градовима.

"Они долазе да уништавају, рањавају и убијају полицајце и жандарме. Њихови циљеви немају везе са пензионом реформом. Њихови циљеви су да дестабилизују наше републичке институције и да донесу крв и ватру у Француску", казао је министар јуче када је говорио о детаљима полицијских мера.

Лидери синдиката и политички противници председника Емануела Макрона, криве његову владу за протесте и насиље које се распламсало последњих недеља, сматрајући да је то изазвало његово настојање да се подигне старосна граница за одлазак у пензије у Француској са 62 на 64 године. 

Kритичари наводе и да су полицајци користили прекомерну силу против демонстраната.  Полицијско надзорно тело истражује више тврдњи о прекршајима полицајаца.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво