"Бумери" из Конгреса не одустају од забране Тиктока упркос протестима и негодовању корисника

Амерички конгресмени нису одушевљени сведочењем извршног директора "Тиктока" Жи Чуа пред Комитетом за енергетику и трговину Представничког дома. Спремни су да наставе процедуру која би довела до забране популарне апликације у САД, упркос протестима креатора садржаја, појединих колега из Конгреса и корисника "Тиктока" који их исмевају и називају "бумерима".

Извршни директор Тиктока Жи Чу појавио се у четвртак на саслушању пред Комитетом за енергетику и трговину Представничког дома Конгреса, у покушају да разувери америчке законодавце да популарна апликација представља ризик по своје кориснике и националну безбедност САД.

"Изрешетан" неугодним питањима чланова обе партије, Чу није много поправио јавни одијум према Тиктоку због којег је администрација председника Бајдена спремна да подржи забрану апликације у власништву кинеске компаније "Бајт денс".

Ипак, има и оних који нису одушевљени таквом идејом, па је у време саслушања група од око 30 креатора садржаја на Тиктоку протестовала на Капитол хилу, а првог савезника добили су у демократском конгресмену из Њујорка Џaмалу Боуману, који је истакао да је Тикток простор где су креатори пронашли место да поделе своје идеје, инспирације, мисли и своје гласове са остатком земље и остатком света.

Против "протеривања" апликације из САД је и посланица Демократске партије Александрија Окасио Кортез, која је у знак протеста снимила свој први Тикток видео у којем упозорава на природу таквог поступка без преседана.

У међувремену, хиљаде монтираних видео-снимака преплавило је апликацију исмевајући поједине тренутке саслушања Жи Чуа, уз фокус на конгресмене који баш и нису у току са савременом технологијом и друштвеним мрежама.

"Ово је нешто најбумерскије што сам икада видео", један је од коментара на оптужбе члана Конгреса да Тикток прати ширење зеница корисника.

"Заштитићемо Американце од кинеских пипака"

Упркос протестима и негодовању, амерички законодавци су решени и спремни да наставе процедуру која би довела до коначне забране Тиктока у САД.

Председавајући Представничког дома Конгреса Кевин Макарти најавио је у недељу да ће законодавци почети процедуру усвајања закона који ће решити забринутост за националну безбедност, понављајући оптужбе да је кинеска влада имала приступ подацима америчких корисника Тиктока.

"Представнички дом ће наставити законодавни процес којим ће заштитити Американце од технолошких пипака кинеских комуниста", написао је Макарти на Твитеру.

Бајденова администрација је у последње време под све јачим притиском да забрани Тикток због безбедносних извештаја који сугеришу да апликација цензурише садржај, негативно утиче на млађе кориснике и личне податке Американаца прослеђује Пекингу, као и да је погодна за шпијунажу и ширење кинеске пропаганде.

Комитет за страна улагања, који води Министарство финансија, захтева зато да кинески власници продају своје акције. У супротном би могли да се суоче са забраном у Америци, а да би Бајден имао легалитет да уради оно у чему је Трамп спречен, пред Конгресом су већ представљена два законска предлога – један који предвиђа да пословање спорних друштвених мрежа у кинеском и руском власништву може бити забрањено у САД и други који забрањује запосленима у савезној администрацији да користе Тикток на својим уређајима.

Други је већ усвојен почетком јануара, па је Бела кућа свим савезним агенцијама дала смернице да у року од 30 дана избришу Тикток са свих владиних службених уређаја, али први, који експлицитно даје овлашћење Бајденовој администрацији да забрани ризичне апликације на националном нивоу, још није заживео, али би, по свему судећи, ускоро могао да буде усвојен.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво