Невиђени штрајк паралише Немачку – возови стају, авиони се приземљују

 Једва да ће бити возова, аутобуса и летова у Немачкој у понедељак. Разлог је што су два синдиката удружила снаге у штрајку упозорења, тражећи веће плате од оних које нуде послодавци.

У поноћ с недеље на понедељак (27. март) у Немачкој ће стати готово све. Возови неће саобраћати готово уопште, од аеродрома радиће једино онај у Берлину. Требало би да стане и градски превоз у седам од шеснаест покрајина.

Највећи штрајк у последње три деценије оставиће милионе људи без уобичајеног превоза и вероватно ће друмови бити крцати аутомобилима.

На такав штрајк упозорења позвала су два битна синдиката, Синдикат железничара и запослених у саобраћају (ЕВГ) и Синдикат услужних делатности Верди.

Синдикати одбили прву понуду

Синдикати желе веће плате обзиром на поскупљења, као и боље услове рада за око 2,7 милиона запослених у јавном сектору и саобраћајним делатностима. Нова рунда преговора почиње управо у понедељак.

Верди за јавне службенике – по чијим платама се равнају и примања многих запослених на аеродромима или у градском превозу – тражи 10,5 одсто више, али тако да најмање повећање буде 500 евра месечно бруто. Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра.

Слично су синдикату ЕВГ понудиле Немачке железнице и још педесетак железничких предузећа. ЕВГ то одбија, тражећи 12,5 одсто више плате, а најмање 650 евра месечно.

Боље један дан, него да траје недељама

Председница удружења општинских и градских послодаваца Kарин Велге критиковала је оволики опсег штрајка. "Тај штрајк и градског и железничког, баш као и авионског саобраћаја је претеран и не штети само угледу јавног превоза, него и укупном угледу Немачке као привредне локације која је упућена на мобилности", рекла је Велге за таблоид Билд.

Челник синдиката Верди, Франк Вернеке, за исти лист одговара: "Боље да се један дан у Немачкој ништа не креће и да се онда постигне прихватљива понуда, него да то не успе и да се онда борба за радничка права протегне седмицама где ће грађани бити још много теже погођени."

Штрајк је био најављен довољно рано да би се сви могли прилагодити, каже Вернеке, а чује се и да немају намеру да штрајкују за време ускршњих празника.

"Упркос свој паљби по нама, од почетка године имамо 70.000 нових чланова. То је најјачи прилив чланова од нашег оснивања пре више од две деценије", додао је Вернеке.

Једна анкета YouGov показује да 55 одсто грађана подржава штрајк. Најављено је да ће трајати тачно један дан, те да се од уторка све враћа на старо.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије