Да ли је банкарски систем у ЕУ отпорнији него што је био пре 10 година

Председник Француске Емануел Макрон је на самиту Европске уније поздравио договор Београда и Приштине као "значајан напредак" и најавио да ће Француска и Немачка наставити да активно учествују у процесу дијалога. Лидери Уније разговарали су другог дана Самита и о стабилности европских банака и мерама против ширења финансијске кризе.

 

Касно синоћ на самиту ЕУ усвојен је закључак који позива на примену споразума из Охрида, уз оцену да је реч о саставном делу пута ка ЕУ. На примену позива и француски председник Макрон.

 

"Поздрављам договор од 18. марта уз посредство Високог представника. То је значајан напредак. Кључно је да две стране покажу одговорност и примене споразум у целини и доброј вери", рекао је Макрон.

У дану у којем лидери ЕУ расправљају о стабилности европских финансија и здрављу банкарског система, акције банака су поново у паду. Дојче банка је изгубила 10 одсто вредности. Канцелар Олаф Шолц, међутим, каже да нема разлога за бригу.

"Европа је данас водећи део света по сигурности банака, увођењу строгих правила контроле. Дојче банка је темељно модернизовала свој бизнис модел и он доноси профит", истакао је Шолц. 

Једно од главних питања данас је да ли је банкарски систем у ЕУ отпорнији него што је био пре 10, 15 година – или ће нови потреси који стижу са друге стране Атлантика показати да и даље постоје неке слабости.

Шефица Европске централне банке Кристин Лагард поручила је на самиту да правила о капиталу и ликвидности банака гарантују њихову отпорност на кризе - став који дели већина лидера.

"Постоји огромна разлика у надзору који спроводи европска централна банка и централне банке у Америци и Швајцарској. Постојећа регулатива у Европи је много већа гаранција стабилности", истиче Марк Руте, премијер Холандије.

Упркос исказаном оптимизму, европски челници позвали су на опрез и завршетак тзв. банкарске уније - заједничког система правила и гаранција на европском нивоу.

недеља, 04. јун 2023.
16° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено