Северна Кореја тестирала подводни нуклеарни дрон - насмејани Ким прети америчким трупама

Пјонгјанг је тестирао нови офанзивни подводни дрон способан да носи нуклеарно оружје, пренели су државни медији. Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун упозорава да заједничке војне вежбе Јужне Кореје и САД треба да се окончају.

Нови севернокорејски подводни дрон кретао се током теста под водом на дубини од 80 до 150 метара више од 59 сати и детонирао је ненуклеарни терет у близини источне обале, саопштила је севернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

Нуклеарни подводни дрон за напад може да се распореди на било којој обали и луци или да се одвуче  бродом ради операције“, наведено је у извештају КЦНА, уз напомену да је Ким лично надгледао тестирање. 

Севернокорејски вођа је, како је наведено, изразио своју одлучност да натера "америчке империјалисте и јужнокорејски марионетски режим да очајавају због својих избора", саопштила је КЦНА.

Агенција наводи да је Ким упозорио непријатеље да треба одмах да зауставе војне вежбе против Северне Кореје.

Тестови као одговор на амфибијске вежбе америчких трупа

Пјонгјанг је такође саопштио да је у среду лансирао крстареће ракете, током увежбавања тактичких нуклеарних напада, потврђујући раније извештаје јужнокорејске војске. Крстареће ракете су биле опремљене "пробном бојевом главом која симулира нуклеарну бојеву главу" и летеле су 1.500-1.800 километара.

На фотографији коју су објавили државни медији види се насмејани Ким који посматра тестирање ракета.

Најновија тестирања Пјонгјанга дешавају се у тренутку када су јужнокорејске и америчке трупе покренуле своје највеће амфибијске вежбе искрцавања у последњих неколико година.

Северна Кореја је саопштила да војне вежбе САД и Јужне Кореје захтевају од њених снага да се "спреме за рат већих размера и оснаже своје нуклеарне снаге и по квалитету и по квантитету".

Вашингтон и Сеул тврде да су њихове вежбе искључиво дефанзивне и критикују тестове Пјонгјанга као дестабилизујуће.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.