Кина испратила амерички разарач из Јужног кинеског мора, САД негирају инцидент

Кинеска војска саопштила је да је надгледала и испратила амерички разарач који је нелегално ушао у воде око Парацелских острва у Јужном кинеском мору. Морнарица САД демантује тврдње Пекинга о протеривању: Пловићемо где год то међународно право дозвољава.

Кинеска војска је у саопштењу навела да је без одобрења власти у Пекингу, разарач са навођеним пројектилима УСС "Милијус" противправно упао у кинеске територијалне воде, нарушавајући мир и стабилност на прометном пловном путу.

Војне снаге ће у сваком тренутку одржати високу приправност и предузети све неопходне мере да одлучно заштите национални суверенитет, безбедност, мир и стабилност у Јужном кинеском мору, саопштио је портпарол Јужне команде кинеске војске.

Морнарица САД данас је саопштила да су лажне тврдње кинеске војске да је испратила амерички разарач из Јужног кинеског мора.

"УСС ‘Милијус’, спроводи рутинске операције у Јужном кинеском мору и није протеран. САД ће наставити да лете, плове и делују где год то међународно право дозвољава", наводи се у саопштењу 7. флоте америчке морнарице.

Напетост између САД и Кине расте у тој области.

Вашингтон јача савезе у Азијско-пацифичком региону у настојању да се супротстави кинеским интересима у Јужном кинеском мору и Тајванском мореузу.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.