Француска влада "за длаку" преживела гласање о неповерењу, најављени нови протести

Француска влада "за длаку" је преживела гласање о неповерењу, које је покренуто на иницијативу посланика опозиције, огорчених због тога што је председник Емануел Макрон искористио посебно уставно овлашћење да спроведе непопуларне пензионе реформе без гласања у парламенту. Ипак, незадовољство грађана не јењава, настављају са протестима.

Француска влада "за длаку" преживела гласање о неповерењу, најављени нови протести Француска влада "за длаку" преживела гласање о неповерењу, најављени нови протести

Неповерење влади подржало је 278 посланика, што је само девет гласова мање од 287, колико је било потребно да падне влада Елизабет Борн.

Премијерка Елизабет Борн осудила је у Народној скупштини опозициони "антипарламентаризам на делу" и "изливе насиља" појединих левичарских посланика.

"У самом срцу парламента, видели смо антипарламентаризам на делу у свим његовим аспектима", изјавила је премијерка Борн.

Неуспех гласања о неповерењу олакшање је за Макрона. Да је изгласано, не би прошао ни законски предлог којим би требало да се подигне старосна граница за пензионисање за две године, односно на 64 године.

Али то олакшање би могло да буде краткотрајно, преноси Ројтерс. Синдикати и опозиционе странке најавили су да ће појачати протесте.

Чим је објављен неуспех гласања о неповерењу, опозициони посланици узвикивали су "оставка" испред премијерке Борн и махали плакатима на којима је писало: "Срешћемо се на улицама“.

"Ништа није решено, наставићемо да чинимо све што можемо како би ова реформа била повучена“, рекла је новинарима шефица парламентарне групе ЛФИ Матилде Пано.

Чуло се звиждање на митингу у центру Париза након резултата гласања и узвикивање “штрајкови“ и “блокада“. Извештач Ројтерса преноси и да је полиција испалила сузавац.

Истовремено неколико стотина људи протестовало је и у Бордоу. Скандирали су: “Макрон, дај оставку“. Неколико канти за смеће је запаљено.

Претходне три ноћи протести због пензионе реформе широм Француске подсећали су на протесте Жутих прслука који су избили крајем 2018. због високих цена горива.

Наредни велики штрајк и протест у целој земљи заказан је за четвртак.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво