У Бриселу скупљено седам милијарди евра Турску и Сирију, допринос и из Србије

На донаторској конференцији у Бриселу прикупљено је седам милијарди евра за помоћ жртвама земљотреса у Турској и Сирији. Више од 60 земаља и међународних организација дало је допринос, а међу њима и Србија. Најављено је да ће нова конференција, само за Сирију – бити 14. јуна.

Шест недеља након разорног земљотреса, Европска комисија и Шведска биле су домаћин међународне донаторске конференције. Циљ састанка је координација помоћи и прикупљање нових средстава. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да су размере катастрофе огромне: више од 49 хиљада мртвих и милиони без крова над главом.

"Срећна сам што је међународна заједница данас показала велику солидарност. Европска унија определила је 3,3 милијарде евра за људе у Турској у Сирији. Укупно, заједно са међународном заједницом скупили смо седам милијарди евра", истиче Урсула фон дер Лајен.

Улф Кристерсон, премијер Шведске каже да су преузели дугорочну обавезу да помогну народу Турске и Сирије и да ће у томе учествовати невладине и хуманитане организације, УН и међународне финансијске институције.

Србија издвојила укупно више од седам милиона евра

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да је са данашњим доприносом Србија издвојила укупно више од седам милиона евра за обе земље, више него неке чланице ЕУ.

"Ми смо донели одлуку да упутимо још милион и по евра за народ Турске и Сирије, а подсетићу да смо до сада већ и послали и сакупили, када је реч о роби, по милион евра и Турској и Сирији. Остатак помоћи, скоро по три милиона евра појединачно по земљи", наводи Дачић.

У првим данима након земљотреса било је важно реаговати брзо и упутити што већи број спасилачких тимова.

Данашња конференција треба да помогне људима у обе земље да се изборе са дугорочним последицама земљотреса.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено