Ирак, 20 година од слома Садамовог режима

Ирак се суочава са бројним изазовима, од уништене инфраструктуре и свакодневних нестанака струје до несташице воде. Контроверзна америчка војна операција, покренута 20. марта 2003. године, без сагласности Савета безбедности, брзо је успела да сруши режим Садама Хусеина.

После тога уследила је дуга борба против побуњеника и политичка поларизација која се задржала до данас. Земља богата нафтом још увек је далеко од либералне демократије коју је Вашингтон замишљао.

Рат председника Џорџа Буша, покренут је после напада 11. септембра. Уместо проналажења нуклеарног, биолошког или хемијског оружја, напад међународне коалиције предвођене САД отворио је Пандорину кутију. Американци су ухватили Садама 13. децембра 2003 а погубили га 2006. године. Амерички председник Барак Обама повукао је Американце из Ирака 2011. године. 

Више од 100.000 ирачких цивила је убијено. Сједињене Државе су тврдиле да је на њиховој страни убијено око 4.500 људи. Данас је у Ираку око 2.500 америчких снага. 

Они су ту у саветодавној и неборбеној улози у међународној коалицији против Исламске државе, чије преостале ћелије повремено бомбардују и нападају. Године насиља дубоко су промениле Ирак, који је дуго био дом разнолике мешавине етничких и верских група. Мањински Јазиди су били мета у, како су УН назвали, геноцидне кампање а велики део хришћанске заједнице је протеран.

Напетости тињају између владе у Багдаду и аутономних курдских власти у северном Ираку, посебно око извоза нафте.

У октобру 2019. млади Ирачани предводили су протестни покрет широм земље, фрустрирани лошим управљањем, корупцијом и иранским мешањем. 35 одсто младих је незапослено. Упркос огромним резервама нафте и гаса у Ираку, око трећине од 42 милиона људи Ирака живи у сиромаштву.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво