Си у Москви, пут ка миру или утврђивање савезништва

Руски председник Владимир Путин поздравио је долазак "доброг старог пријатеља" Си Ђипинга, док је кинески председник по доласку у Москву рекао да су "Кина и Русија добри суседи и поуздани партнери".

Руски председник полаже велике наде у посету "доброг старог пријатеља" Си Ђинпинга Москви. У чланку објављеном у кинеским новинама уочи посете Сија, Владимир Путин је поздравио спремност Кине да игра "конструктивну улогу" у решавању, како је рекао, украјинске "кризе".

Руски председник је Сија назвао "старим добрим пријатељем“ и рекао да Русија полаже велике наде у његову посету, прву кинеског лидера Русији откако је Путин започео инвазију на Украјину прошле године.

Сијева посета долази само неколико дана након што је Mеђународни кривични суд у Хагу издао налог за хапшење Путина због отмице украјинске деце. Ни Кина ни Русија не признају надлежност МКС-а.

Си је нешто после 11 сати допутовао у Москву и касније ће састати са Путином на неформалном састанку након чега следи вечера. Званични разговори биће вођени у уторак.

"Кина и Русија су добри суседи и поуздани партнери", рекао је Си Ђинпинг по доласку у државну посету Москви.

Он је напоменуо да је Кина спремна, заједно са Русијом, да чува светски поредак заснован на међународном праву.

Кинески председник очекује да ће посета Русији дати нови подстицај развоју руско-кинеских односа и стратешке сарадње.

Сложени проблеми немају једноставна решења

Си ће покушати да се представи као миротворац, уочи посете Москви у Руској газети позвао је на "прагматизам“ по питању Украјине, наглашавајући да кинески предлог у 12 тачака објављен прошлог месеца, настоји да неутралише последице сукоба уз опаску да решења нису лака.

Руски председник Владимир Путин очекује од кинеског председника Си Ђинпинга да покаже солидарност против западне хегемоније, док ће Си представити Кину као глобалног миротворца који намерава да посредује у окончању рата у Украјини.

САД и њени западни савезници дубоко су скептични према мотивима Кине, напомињући да је Пекинг одбио да осуди Русију и пружио јој економски спас док друге земље уводе санкције Москви.

Си ће, на свом првом путовању у иностранство од када је обезбедио трећи председнички мандат, настојати да побољша дипломатски утицај Пекинга након успешног прошлонедељног посредовања између Саудијске Арабије и Ирана.

Највећи трговински партнери Кине су САД и Европска унија, најжешћи критичари рата у Украјини, због чега Си неће експлицитно нападати Запад.

Обе стране су рекле да је циљ путовања даље јачање њихових односа и продубљивање економских веза. Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да је ово путовање "путовање пријатељства, сарадње и мира", не осврћући се на Украјину.

четвртак, 08. јун 2023.
25° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено