Топи се број држава које признају независност Тајвана

Средњоамеричка држава Хондурас објавила је да ће успоставити дипломатске односе са Пекингом, што у пракси значи раскидање веза са Тајваном. Тиме ће се број држава чланица Уједињених нација које признају Тајван смањити на само 12.

Председница Хондураса Сјомара Кастро де Залаја саопштила је 14. марта објавом на друштвеној мрежи Твитер да је наложила министру иностраних послова Едуарду Рејни да успостави званичне односе са Народном Републиком Кином.

То практично значи да ће Хондурас, који је био једна од малобројних земаља света која је као легитимног представника Кине и њеног народа признавала владу на Тајвану, ускоро раскинути односе са Тајпејом и своје дипломатско представништво пребацити у Пекинг.

Услед тога, број земаља чланица Уједињених нација које признају Тајван као независну државу пашће на само 12.

Углавном је реч о острвским државама у Тихом океану, као што су Маршалска острва, Науру, Палау и Тувалу, и земљама Кариба (Хаити, Света Луција, Сент Китс и Невис, Сент Винсент и Гренадини) и Латинске Америке (Гватемала, Белизе, Парагвај). У Африци Тајван признаје само Есватини (бивши Свазиленд).

Власти у Тајпеју као легитимног представника целе Кине признаје Ватикан, који није чланица Уједињених нација.

Сјомара Кастро, која је на чело државе ступила прошле године, тако је испунила предизборно обећање дато 2021. да ће признати Народну Републику Кину.

Сматра се да је признање Пекинга за владу целе Кине витално за Хондурас у финансијском смислу, јер је он једна од две најсиромашније земље на Западној хемисфери.

Процењује се да чак 74 посто од десет милиона становника те државе живи испод линије сиромаштва. Она такође има велики спољни дуг који није у стању да отплати сопственим снагама.

С тим у вези, министар спољних односа Рејна је у интервјуу домаћим медијима изјавио да његова држава признањем Пекинга тражи начине да обезбеди више инвестиција и прилика за трговину. Он је и додао да тим чином она такође следи глобални тренд.

И заиста, отпризнавање Тајвана убрзава се последњих деценија, што важи и за Средњу Америку, где је Кина све присутнија као крупни инвеститор и где су Тајпеју од 2007. наовамо леђа окренули Костарика, Панама, Ел Салвадор и Никарагва.

Ово нарочито важи за последњих пет година, јер су четири од тих пет земаља признале Пекинг у периоду од 2017. до 2022. године.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено