Тајланд, нестао цилиндар са високорадиоакативим цезијумом-137

Власти у Тајланду трагају за металним цилиндром са опасним радиоактивним садржајем, који је ове недеље нестао из електране и упозориле су становништво на озбиљне здравствене ризике ако дођу у контакт са њим. Покрајина Прачинбури, где се инцидент догодио, има скоро пола милиона становника и у њој се налазе неки од најпознатијих националних паркова Тајланда.

Инцидент долази само месец и по дана након што је Аустралија била приморана да покрене сличну потрагу за сићушном радиоактивном капсулом изгубљеном у транзиту из рудника, која је на крају пронађена поред ауто-пута, преноси Си-Ен-Ен.

Али док је аустралијска капсула изгубљена у удаљеној пустињи, стотинама километара од најближег већег града, тајландски канистер је нестао у подручју с много већем насељеношћу, наводи америчка телевизија.

Цилиндар дужине 30 и ширине 13 центиметара је пријављен као нестао током редовних провера 10. марта, у термоелектрани у Прачинбурију, провинцији у централном делу Тајланда, источно од главног града Бангкока.

Коришћен за мерење пепела, цилиндар је био део силоса и садржи цезијум-137, високо радиоактивну супстанцу за коју научници кажу да је потенцијално смртоносна.

Тимови за претрагу и беспилотне летелице ангажовани су у потрази за цилиндром који недостаје, наводи се у саопштењу владиног регулатора за радиоактивна и нуклеарна истраживања у Тајланду.

У потрагу је укључена и тајландска полиција, која верује да је цилиндар нестао у фебруару, али да је компанија "Национална електрана 5" званично пријавила да га је изгубила у петак.

"Није још познато да ли је предмет украден и продат постројењима за рециклажу или загубљен на другом месту", наводи се у саопштењу полиције.

Стручњаци упозоравају да цезијум-137 може створити озбиљне здравствене проблеме за људе који дођу у контакт са њим: опекотине коже због блиског излагања, тровање радијацијом и потенцијално смртоносне ризике од рака, посебно за оне који су несвесно изложени током дужег временског периода.

Опасност од вишедеценијске радијације

Цезијум-137 има време полураспада од око 30 година, што значи да би могао представљати ризик за популацију деценијама које долазе, ако се не пронађе.

Покрајина Прачинбури, где се инцидент догодио, има скоро пола милиона становника и у њој се налазе неки од најпознатијих националних паркова Тајланда, укључујући чувени Национални парк Као Јаи који је популаран и код локалних и међународних туриста.

Си-Ен-Ен истиче да ово није први овакав инцидент на Тајланду.

Према извештају Истражне службе Конгреса САД, 2000. године, канистере који садрже још један радиоактивни изотоп, кобалт-60, купила су два сакупљача отпада, који су га однели на сметлиште где је исечен.

Неки радници су задобили повреде налик на опекотине, а на крају су три особе умрле, а још седам је повређено од зрачења, наводи се у извештају.

Скоро 2.000 мештана било је изложено зрачењу.

Надлежни наглашавају да је нестали канистер далеко мање опасан у поређењу са инцидентом из 2.000. године.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи