Пропаст банке Силицијумске долине, највећа банкарска криза од 2008. године

Сједињене Америчке Државе суочавају се с највећом банкарском кризом у последњих 15 година после пропасти банке Силицијумске долине. Председник Бајден саопштава да ће одговарати они који су довели до пропасти Банке. Најављује строжи надзор над радом већих банака. Да би ојачале поверење у банкарски сектор америчке власти покренуле су хитне мере - клијенти од данас имају приступ својим депозитима. А да би се криза обуздала, затворена је њујоршка Сигничр банка - једна од главних за криптовалуте.

Банка Силицијумске долине је банкротирала - што је други по величини банкрот финансијске иституције у историји САД.

Имовина је заплењена након што су штедише, углавном технолошки радници, почеле да повлаче новац. Министарка финансија Џенет Јелен поручује да америчка савезна влада неће спасавати банку - али ради на томе да помогне улагачима који су забринути за свој новац.

"Свесни смо да многе стартап компаније и компаније ризичног капитала имају депозите у овој банци у да су погођени њеним неуспехом. Дакле, ово је нешто на чему радимо и покушавамо да решимо", рекла је Јелен.

Прве мере су већ предузете. Од данас депоненти имају приступ свим својим депозитима. Регулатори поручују - порески обвезници неће сносити губитке. У Америци страхују од последица на технолишки сектор и будуће иновације. Финансијске последице помно прати ММФ.

"Пажљиво пратимо развој догађаја и потенцијалне импликације на финансијску стабилност и имамо пуно поверење у то да креатори политике у Сједињеним Државама предузимају одговарајуће кораке за решавање ситуације", наводи ММФ.

Банкрот Силицијумске банке сматра се највећим крахом једне америчке финансијске институције. Стечајни управник је именован и ради се на проналажењу купца. За сада је извесно да - британски огранак купује ХСБС, највећа европска банка.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво