Читај ми!

Дан једнаких плата – до данас су жене у Немачкој радиле бесплатно

Жене у Немачкој зарађују мање од мушкараца, а по новој статистичкој методи, та разлика је прошле године била чак 39 одсто. Једна од главних разлога за то је што жене раде мање плаћених радних сати.

Ове године, Међународни дан акције за једнаке плате жена и мушкараца, Equal Pay Day, у Немачкој пада овог 7. марта. Тај дан, који се разликује од земље до од земље, означава дан до којег су жене у просеку радиле бесплатно – због разлике у платама у односу на мушкарце.

Према подацима Савезног завода за статистику, жене у Немачкој тренутно зарађују у просеку 18 одсто мање од мушкараца. Родна разлика у платама постоји и у јавном сектору (6%), мада је у приватном много већа (19%).

Највећа родна разлика око 40. године

Међутим, нови показатељ немачког Завода за статистику показује још већу разлику. Такозвани "Gender Gap Arbeitsmarkt" или на енглеском „Gender Overall Earnings Gap", узима у обзир факторе као што су бруто зарада по сату, плаћено радно време и стопа запослености. На основу тог индекса, неједнакост зарада у Немачкој прошле године износила је чак 39 процената.

Један од главних разлога за тај јаз у платама између жена и мушкараца је висок проценат жена које раде са скраћеним радним временом. Док су мушкарци радили 148 сати плаћеног рада месечно, жене су радиле само 121 сат. То значи да су жене трошиле 18 одсто мање времена на плаћени рад од мушкараца.

Од просечне старости при рођењу првог детета (за мајке: 30,5 година), та разлика се с годинама стално повећавала. Док су жене често смањивале радно време, многи мушкарци су своје продужавали. Разлика у плаћеним радним сатима највећа је за људе између 39 и 41 године, и износи чак 23 одсто.

Поред тога, чињеница да жене у просеку зарађују 18 одсто мање по сату од мушкараца, делимично се може објаснити и чињеницом да жене чешће раде у индустријама и занимањима с нижим платама, као што су здравство или социјални рад, објашњавају статистичари. Међутим, чак ако се ти фактори изузму, а то значи када жене раде идентичан посао као мушкарци, остаје јаз у платама од седам процената у корист мушкараца.

Многе жене на слабо плаћеним пословима

Више од 80 процената запослених на пет најслабије плаћених послова су – жене. То произилази из одговора Министарства рада на захтев Левице, а преноси лист Рајнише пост. Удео жена у малопродаји хране, цвећарству и услугама личне неге је преко 80 одсто, а у угоститељству око 60 процената.

У пет најплаћенијих професија, међутим, жене су у мањини, са изузетком лекара. У пилотским кабинама авиона, на пример, има само 6,5 одсто жена, 14,8 одсто техничких истраживача су жене и 22 одсто у управама или одборима фирми.

Само у области "водоснабдевање, канализација, управљање отпадом" жене су у просеку зарађивале нешто више од својих мушких колега – један одсто.

Строжи закони за више правичности

Повереница немачке владе за борбу против дискриминације Ферда Атаман жели да строжим законима укине неједнакост плата. Она је у интервјуу за немачку мрежу уредника (РНД) позвала на реформу Закона о транспарентности плата.

Ферда Атаман указује на то да је, упркос постојећем закону, женама и даље тешко да конкретно докажу неједнакост у платама: право на информације о платама колега које раде на истом послу односи се само на фирме с 200 или више запослених.

Осим тога, додаје, тај закон "има много рупа". Уз "даљи развој" закона који је најављен у коалиционом споразуму немачке владе, мора се, каже, водити рачуна о томе да се закон убудуће примењује на све фирме.

Атаман подсећа да такође касни право на тужбу за удружења које се, иначе, помиње у коалиционом споразуму: "По закону су неједнаке плате квалификоване као дискриминација. Немачка не може себи да допусти да жене мање плаћа и у 21. веку."

Министарка за породична и женска питања Лиза Паус за лист Тагесшпигел објашњава да Немачка мора да се опрости од друштва у којем доминирају мушкарци: "За мене је крај патријархата онда када су жене економски и политички изједначене, када половина власти припада женама и када се родно засновано насиље не умањује као индивидуални чин", закључује министарка Паус.

недеља, 21. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво