Читај ми!

Повлачење легенде и заокрет "Тојоте"

Крајем марта један од најважнијих лидера у светској аутомобилској индустрији, човек који је "Тојоту" довео на сам светски врх по броју произведених и продатих возила, напустиће функцију председника и извршног директора компаније која традиционално остварује највећи профит у читавој јапанској економији.

Крајем марта један од најважнијих лидера у светској аутомобилској индустрији Акио Тојода (66) повућиће се са места председника компаније и извршног директора "Тојота аутомобила", мада ће задржати позицију у управном одбору јапанског гиганта.

То, практично значи да ће се Акио Тојода, који је унук оснивача тог реномираног произвођача возила Киићире, повући из директног руковођења компанијом, која је за време његовог мандата постала највећи светски произвођач аутомобила и практично служити као саветник.

Звездана остварења

Тојода је на дужност председника и извршног директора ступио 2009. године. Радио је на корекцији тешкоћа насталих услед претераног ширења производних капацитета, те компанију успешно извео из проблема које су проузроковале светска финансијска криза 2008, удар великог цунамија на регион Тохоку у Јапану 2011, те велике поплаве у Тајланду исте године које су онеспособиле тамошња постројења јапанске ауто индустрије.

У прошлој деценији под његовом палицом компанија је по први пут у историји произвела више од 10 милиона возила годишње, поново претекла амерички "Џенерал моторс" и села на трон највећег светског произвођача аутомобила, који је наовамо углавном и наставила да држи, уз повремено уступање групи "Фолксваген".

Вредност "Тојоте", која пуно година остварује највећи приход и профит од свих јапанских предузећа, (у фискалној 2022. оперативни профит износио је око 24 милијарди америчких долара) утростручила се за време Тојодиног управљања компанијом.

Последњих година, као пасионирани обожавалац аутомобила и вожње, залагао се за развој мотора на унутрашње сагоревање на водонични погон који, за разлику од електричних, задржавају звук, предење и рику, какву имају бензински мотори.

Тојода је (с правом) сматрао да је његова компанија довољно моћна да паралелно развија возила са хибридним електрично-бензинским, чисто електричним погоном, са горивном ћелијом (водоник и електрична батерија), те мотором са унутрашњим сагоревањем који као гориво користи искључиво водоник.

Тако је компанија са седиштем у граду Тојода, недалеко од Нагоје, последњих година радила на пет технолошки различитих погонских јединица, укључујући ту и класичне бензинске моторе, издвајајући огромне суме новца за истраживање и успостављање производних линија различитих типова возила.

Тектонске промене у атомобилској индустрији као повод за повлачење

Тојодино схватање да будућност аутомобила још увек није одлучена, односно, да није сигурно да ће електрична возила тријумфовати јер постоје и друге еколошке опције као што су горивна ћелија или мотор са унутрашњим сагоревањем који погони водоник, је чини се и један од битних разлога за његово повлачење са највиших функција.

Наиме, у међувремену, владе у Европској Унији и Кини одлучиле су у потпуности пруже подршку програмима за развој возила на чисто електрични погон, те је постало јасно да ће електрична возила превладати и постати мејнстрим.

Тако се испоставило да "Тојота", која је у Јапану и другде у протеклих двадесетак година одлично зарађивала на хибридним моделима попут "пријуса", заостаје за светским трендом јер има знатно мање модела на чисто електрични погон (с нултом емисијом угљен-диоксида) од својих страних такмаца, па и неких домаћих, попут "Нисана".

С тим у вези, Тојода је у видео саопштењу крајем прошлог месеца изјавио да је он старомодан и да осећа своје лимите у смислу да не може да довољно добро схвати дубоке промене које ауто индустрији доносе екологија и информационе технологије.

Он је рекао да зато жели да спровођење неопходних измена у стратегији развоја компаније препусти свом сараднику инжењеру Кођију Сатоу, који је млађи и боље упознат с најновијим трендовима.

Они, поред одлучног и хитног престројавања на производњу електричних возила, подразумевају и развој аутономних возила и њихово информационо повезивање са другим учесницима у саобраћају и околном средином.

Историјски заокрет

И заиста, Сато (53) је у свом обраћању јавности рекао да ће главни приоритет за њега у управљању "Тојотом" бити спровођење (драстичног) заокрета ка електричним возилима.

"Тојота", која тренутно производи само око 24.000 возила на искључиво електрични погон, раније је објавила да планира да до 2030. године ту цифру подигне на чак три и по милиона.

Између осталог, јапанска компанија ће у САД, где остварује петину своје укупне продаје возила, отворити нову фабрику литијум-јонских батерија у држави Северна Каролина, која ће коштати 1,3 милијарди долара. Такође, она ће своје постројење у Кентакију прилагодити за производњу електричних возила, како би већ 2026. могла да у САД произведе 200.000 електричних аутомобила годишње.

Те године, "Тојота" би требала да буде у стању да произведе укупно милион четвороточкаша на чисто електрични погон, од којих би бајвећи део изашао из њених постројења у Јапану и Кини.

"Тојота", која је пре пандемије новог корона вируса производила и продавала око 10 милиона возила годишње, сада намерава да у Европи, која апсорбује око десет посто њене продаје, до 2035. године изврши потпуни прелаз на аутомобиле који не емитују угљен-диоксид (електрична и возила са горивном ћелијом).

То је битно убрзање, будући да је руководство фирме све до недавно имало план да учини да до 2030. године 40 одсто возила која продаје на старом континенту буде лишено емисије штетних гасова. Може се рећи да је то убрзање изнуђено, јер је ЕУ намерава да после 2035. практично онемогући продају вотила која емитују угљен-диоксид.

Иначе, маркетиншке компаније процењују да ће у последњој години ове деценије возила која не емитују штетне гасове заузимати трећину светског тржишта четвороточкаша.

Интересантно је да су за време Тојодиног руковођења компанијом, фудбалски клуб "Нагоја грампус" и кошаркашки клуб "Алварк Токио", чији је "Тојота" оснивач и главни спонзор, под палицом наших тренера Драган Стојковића Пиксија, односно, Луке Павићевића освојили прве титуле у професионалном националном првенству ("Нагоја грампус" у 2010. а "Алварк" у 2018. и 2019.).

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво