Читај ми!

Завршена истрага о обарању авиона на лету МХ-17, "снажне индиције" о умешаности Путина недовољне

Међународни тужилачки тим саопштио је да су пронашли "снажне индиције" да је руски председник Владимир Путин одобрио употребу руског ракетног система који је оборио путнички авион на лету 17 Малејжа ерлајнса (МХ-17) изнад источне Украјине 2014. године.

Међутим, како агенција Ројтерс преноси, "докази о умешаности Путина и других руских званичника нису били довољно конкретни да доведу до кривичне пресуде", па су тужиоци одустали од истраге и неће бити даљег кривичног гоњења.

Тужилачки тим чинили су стручњаци из Холандије, Аустралије, Малезије, Белгије и Украјине, а већина погинулих у паду МХ-17 били су Холанђани.

Британска агенција подсећа да је Русија негирала било какву умешаност у обарање цивилног авиона, у којем је погинуло 298 путника и чланова посаде.

"Истрага је достигла врхунац. Налази нису довољни да се процесуирају осумњичени", рекла je тужитељка Дигна фан Бецелер.

У новембру је суд у Холандији осудио двојицу бивших руских обавештајаца и једног украјинског сепаратисту за убиство, јер су, наводно, помагали у постављању руског ракетног система "бук" који је употребљен за обарање авиона, а како је њима тројици суђено у одсуству, они остају на слободи, преноси Ројтерс.

Холандски премијер Марк Руте оценио је да то што неће бити даљег гоњења осумњичених представља "горко разочарање".

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво