Читај ми!

Након низа тврдњи о сексуалном узнемиравању Мекдоналдс обећао бољу заштиту запослених

Амерички ланац ресторана брзе хране "Мекдоналдс" потписао је уговор којим се обавезује да ће заштитити своје запослене, након низа тврдњи о сексуалном узнемиравању у Великој Британији.

Тај потез уследио је након оптужби радника у ресторанима ланца брзе хране о сексуалном узнемиравању на радном месту током неколико година и неуспеху компаније да се позабави тим проблемом.

Није познато колико је тренутно притужби поднето у Великој Британији, али Синдикат пекара, хране и удружених радника (БФАВУ) тврдио је 2019. да је пријављено више од 1.000 случајева у Великој Британији.

Правни споразум са Комисијом за равноправност и људска права обавезује "Мекдоналдс" на низ мера за бољу заштиту радника у Великој Британији.

Он укључује обавезу обуке за спречавање узнемиравања запослених и увођење обуке за менаџере да идентификују области ризика и предузму кораке да спрече сексуално узнемиравање.

Покрива све франшизне ресторане, али не укључује ланце у Ирској или у иностранству, као што су САД.

Извршни директор "Мекдоналдса" у Великој Британији и Ирској, рекао је да му је изузетно важно да се сви у запослени у ланцу ресторана, осећају безбедно, поштовано и укључено у сваком тренутку.

"То је суштина вредности нашег пословања. Већ имамо јаке резултате у овој области и сада поздрављам прилику да сарађујем са Комисијом за равноправност и људска права, на даљем јачању овога", поручио је он.

Истакао је да узнемиравању и злостављању "нема места у нашем друштву или у Мекдоналдсу".

Тужбе запослених широм света 

"Мекдоналдс" је 2021. рекао да ће захтевати од радника широм света да прођу обуку против узнемиравања након што се показало да је најмање 50 запослених широм света поднело тужбе против ланца ресторана брзе хране у претходних пет година.

Оптужбе су се односиле на физичко и вербално узнемиравање и, у неким случајевима, освету када су се жалили.

Радници у неколико америчких градова организовали су штрајк 2018. године у знак протеста против наводног неуспеха гиганта брзе хране да спречи сексуално узнемиравање на послу.

У Британији најмање 1.000 жена узнемиравано од стране менаџера и супервизора

У међувремену, у Великој Британији, БФАВУ је раније подигао узбуну због "токсичне културе" у ресторанима и навео да је најмање 1.000 жена узнемиравано од стране менаџера и супервизора.

Председавајућа Комисе за равноправност и људска права, Кисхвер Фалкнер, поручила је да су одлучни у томе да разбију културу сексуалног узнемиравања на радном месту, било у ресторанима или хотелима, спортским клубовима или канцеларијама.

"Драго нам је што је 'Мекдоналдс' потписао овај споразум како би сигнализирао своју намеру да учине своје ресторане сигурним местима за рад. Побољшања која су увели могу бити пример за друге који ће следити, било у угоститељској индустрији или другде", оценила је Фалкнерова.

недеља, 26. март 2023.
9° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом