Читај ми!

Разоран земљотрес у Турској и Сирији – више од 3.700 мртвих, Србија послала спасилачке тимове

Више од 3.700 особа страдало је у земљотресу јачине 7,8 једница Рихтерове скале који је погодио део Турске у близини границе са Сиријом. Број жртава није коначан. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну жалост. У помоћ Турској стижу спасилачки тимови из целе Европе, међу којима су и српски специјаци.

Срушено најмање 5.606 зграда

Најмање 5.606 зграда срушило се током и након земљотреса који је рано јутрос погодио југ Турске и Сирију, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).

Укупно 19.574 спасилачког особља ради у области земљотреса на санацији последица, наводи се у саопштењу које је пренео Си-Ен-Ен.
Опширније Краће

Најновији подаци – у Турској и Сирији погинуло 3.700 људи

У разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију страдало је 3.700 људи, преноси Ројтерс.

У Турској је живот изгубило 2.300 људи, а у Сирији су погинуле најмање 1.444 особе.

Ледено зимско време отежава ситуацију хиљадама повређених и оних који су остали без крова над главом, а отежава и потрагу за преживелима.

Ово је најразорнији земљотрес који је погодио Турску још од 1999. године када је погинуло више од 17.000 људи.

Опширније Краће

У Сирији оштећено неколико археолошких локалитета 

Неколико археолошких локалитета у Сирији оштећено је у снажном земљотресу, саопштила је Генерална дирекција за антиквитете и музеје (ДГАМ).

Катедрала у Алепу из 13. века претрпела је мања и умерена оштећења у којима су пали делови отоманског млина, дошло је и до пуцања и пада делова североисточне одбрамбене ограде, пренео је Си-Ен-Ен

Опширније Краће

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина МУП-а Србије кренули су ка угроженим подручјима Турске погођеним земљотресом, којима је потребна помоћ у спасавању људских живота и проналажењу преживелих.

Упућена су два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина са 27 припадника, службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу несталих лица. 

Опширније Краће

Столтенберг: НАТО пружа пуну подршку Турској након земљотреса

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса пружа пуну подршку Анкари након земљотреса који је јутрос погодио Турску и Сирију.

"У контакту сам са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом, а НАТО савезници сада мобилишу подршку", написао је Столтенберг у објави на Твитеру.

Опширније Краће

Број мртвих у Турској и Сирији порастао на 2.724

Број жртава широм Турске и Сирије порастао је на најмање 2.724 након снажног земљотреса јачине 7,8  једница Рихтерове скале који је рано јутрос потресао те две земље, јавља Си-Ен-Ен.

Укупан број повређених попео се на 13.580, према информацијама различитих агенција. У Турској је повређено најмање 11.119, а у Сирији 2.461 особа након разорног земљотреса.

Укупан број погинулих у Сирији попео се на 1.073.

Новинска агенција САНА извештава о 593 жртве у областима под контролом владе, а група "Бели шлемови", званично позната као Цивилна одбрана Сирије, пријавила је 480 смртних случајева у областима под контролом опозиције.

Укупан број жртава у Турској попео се на 1.651, саопштио је потпредседник Турске Фуат Октај, преноси Си-Ен-Ен.

Опширније Краће

ИАЕА: Турска нуклеарна безбедност није угрожена

Серија разорних земљотреса која је данас погодила Турску није створила претњу за нуклеарне објекте у тој земљи, укључујући и нуклеарну електрану Акују, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

"До сада, није било утицаја земљотреса на нуклеарну безбедност у Турској. Нуклеарно регулаторно тело Турске пренело је ИАЕА да засад нема питања која су претња радиолошкој безбедности", навела је ИАЕА на Твитеру.

Како наводи Тас, нуклеарка Акују је пројекат у изградњи, по споразуму са Русијом из 2010. године. Предвиђена је изградња четири енергетска блока опремљена ВВЕР реакторима трец́е генерације руске производње капацитета од по 1.200 мегавата сваки.

Опширније Краће

Извештај Тамаре Стојсављевић

Ердоган прогласио седмодневну жалост

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну жалост због катастрофалног земљотреса код Газијантепа пренела је Анадолија.

Генерална скупштина Уједињених нација минутом ћутања одала је пошту жртвама разорног земљотреса у Турској и Сирији.

Опширније Краће

Најмање 54 накнадна потреса у Турској

Најмање 54 накнадна потреса јачине 4,3 једнице Рихтерове скале догодила су се након земљотреса од 7,8 једница Рихтерове скале, који је погодио југ Турске и Сирију рано јутрос, саопштио је Геолошки завод САД при америчкој влади. 

Три накнадна потреса имала су јачину од 6,0 јединица или више, укључујући земљотрес магнитуде 7,5 до којег је дошло на 95 километара удаљености од епицентра јутрошњег главног земљотреса, преноси Си-Ен-Ен.

Потреси се протежу на више од 300 километара дуж зоне јужне Турске, од границе са Сиријом на југу и југоистоку до централне провинције Малатија.

Опширније Краће

Амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић навео је за РТС да грађани Србије који не могу да ступе у контакт са члановима своје породице у Турској, могу да се обрате нашој амбасади која ће потражити информације од турских власти.

"Нека се обрате нама, па ћемо онда ми да тражимо информације преко турских власти", рекао је Марковић. 

Наводи и да је према званичним информацијама које је турско председништво објавило пре сат времена у земљотресима у Турској страдала 1.541 особа, а да је повређено 9.733.

Додаје и да је у 10 турских провинција погођених земљотресом срушен 3.471 стамбени објекат.

Наводи да тло не престаје да подрхтаве, те је, како каже, видљив немир и неспокој код људи који се налазе у регионима погођеним земљотресом или код оних чија се родбина налази тамо.

"Ја сам имао лично искуство данас са физиотерапеуткињом која ме лечи у државној болници овде, а чија је комплетна родбина и њена и њеног супруга управо у овој провинцији где је епицентар земљотрса био, и која ми је рекла да су сви на трећем спрату заробљени у два стана и да не знају да ли су живи", наводи Марковић.

Указује да регион који је погођен земљотресом није трусан само у смислу земљотреса, већ и војно и политички. 

"Значи, у таквом региону имате све предуслове за хуманитарну катастрофу", оцено је Марковић.

Раније данас, амбасадор Марковић потврдио је за РТС да није повређен нико од 20 држављана Србије који су се затекли у подручју погођеном земљотресом.

Опширније Краће

ЕУ сазива кризни састанак како би организовала помоћ угроженима у Турској и Сирији

ЕУ ће сазвати кризни састанак Интегрисаног политичког одговора на кризу (ИПЦР) због земљотреса који су погодили Турску и Сирију.

Састанак ће бити усредсређен на координацији мера подршке ЕУ погођеним регионима, преноси Би-Би-Си.

Састанци ИПЦР-а обично укључују релевантне институције ЕУ, и представнике свих земаља чланица погођених кризом.

Из ЕУ саопштавају да ће формирати и послати у Турску тимове за потрагу и спасавање - и пружити услуге сателитског система Коперникус.

Раније су високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич рекли да је ЕУ спремна да подржи погођене у Сирији, кроз своје програме хуманитарне помоћи.

Опширније Краће

Бајден одобрио хитан одговор САД на последице земљотреса у Турској

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да његова администрација блиско сарађује са званичном Анкаром, како би Вашингтон најхитније и најефикасније реаговао на последице јутрошњег разорног земљотреса који погодио Турску и Сирију.

Бајден је навео да се амерички тимови брзо распоређују како би почели да подржавају турске акције у потрази и спасавању, пренео је Ројтерс.

"Екипе на терену морају што хитније да се ухвате у коштац с потребама оних који су повређени и расељени након земљотреса", рекао председник у саопштењу које је објавила Бела кућа.

Опширније Краће

Школе у Турској затварају се на недељу дана

Све школе у Турској биће затворене на недељу дана након разорних земљотреса који су погодили земљу, саопштио је турски министар образовања Махмут Озер.

Раније данас потпредседник Турске рекао је да ће школе у 10 градова и покрајинама Турске бити затворене недељу дана.

Опширније Краће

Број мртвих у Турској порастао на 2.300

Број настрадалих у разорном земљотресу који је јутрос погодио Турску и Сирију повећан је на више 2.300, а верује се да ће бројеви порасти, пошто су спасилачке екипе још увек на терену у потрази за преживелима или евентуалним жртвама, пренео је АП.

АП наводи да је у 10 туских провинција погинуло близу 1.500 људи, а готово 8.500 је повређено, док је њих 430 погинуло у подручјима Сирије под управом сиријске владе, док је њих 1.280 повређено.

Додаје се да је у подручјима Сирије које контролишу побуњеници погинуло најмање 380 особа.

Пријављено је да се хиљаде зграда срушило на широком подручју које се протеже од сиријских градова Алепа и Хаме до турског Дијарбакира, на више од 330 километара удаљености.

У Дијарбакиру, стотине спасилаца и цивила формирале су редове преко олупине, померајући поломљене комаде бетона, кућне ствари и друге крхотине у потрази за преживелима док су багери копали рушевине.

На видео-снимку који је објавио Си-Ен-Ен, види се како спасиоци из рушевина извлаче девојчицу коју потом хитно односе у правцу возила хитне помоћи.

Потпредседник Турске Фуат Октај саопштио је да се у приморском граду Искендеруну срушила болница. Медицинска организација САМС саопштила је да су здравствене установе и болнице брзо испуњене повређенима, а да су неке институције попут породилишта морале бити испражњене.

АП наводи да су у Турској људи који су покушавали да напусте подручја погођена земљотресом изазвали гужве у саобраћају, ометајући напоре тимова хитне помоћи који покушавају да стигну до погођених подручја.

Џамије широм региона отворене су како би пружиле склониште људима који нису могли да се врате у оштећене домове због температура које су се кретале око нуле, а власти су позвале становништво да не излази на улице.

Земљотрес је оштетио историјски замак који се налази на врху брда у центру главног града провинције Газијантеп, на око 33 километра удаљености од епицентра, а на фотографијама се може видети како су делови зидова тврђаве и осматрачнице сравњени, док су други тешко оштећени.

Генерална дирекција за музеје у Сирији саопштила је да је земљотрес нанео одређену штету Маркабу, односно Стражарској кули, коју су изградили крсташи.

Помоћ Турској понудиле су немачки канцелар Олаф Шолц и руски председник Владимир Путин. Спасилачки тимови из десет земаља ЕУ, као и Србије, регрутовани су и послати у Турску као помоћ.

Опширније Краће

У земљотресу уништена Јени џамија

Стара џамија Јени уништена је у земљотресу који је рано јутрос погодио Турску.

Од џамије која се налази у Малатији на истоку Турске, остале су рушевине, преноси Си-Ен-Ен.

Опширније Краће

Турски нафтни терминал Џејхан и ирачки нафтовод престали да раде

Разорни земљотрес који је погодио Турску и Сирију рано јутрос зауставио је турски нафтни терминал у Џејхан и северни ирачки нафтовод за извоз нафте из Киркука.

Турски оператер нафтовода БОТАС рекао је да нема оштећења на главним нафтоводима који превозе сирову нафту из Ирака и Азербејџана у Турску, пренео је Ројтерс.

Хитан састанак на ту тему ће бити ускоро одржан, саопштила је агенција за транспорт Трибека.

У саопштењу Трибека је навела да су луке на југоистоку Турске погођене земљотресом и да има застоја у раду.

Регионална влада Ирачког Курдистана (КРГ) зауставила је проток нафте кроз нафтовод који иде од северног ирачког поља Киркука у Џејхан, навело је регионално министарство природних ресурса (МНР).

Извоз нафте ће бити настављен након "завршетка пажљиве инспекције гасовода", наводи се у саопштењу МНР.

Што се тиче протока азербејџанске сирове нафте у Турску, два извора су навела да нема оштећења на терминалу Баку-Тбилиси-Џејхан (БТЦ), али је један од извора додао да ће бити извршена инспекција у наредних дан-два.

У Џејхану и Бакуу има довољно складишних капацитета, а проток нафте би могао да буде смањен ако буде потребно, рекао је неименовани извор. Источни медитерански терминал Џејхан удаљен је око 155 километара од епицентра земљотреса.

Државни оператер гасовода БОТАС саопштио је да су токови природног гаса заустављени до провинције Газиантеп, Хатај и Кахраманмараш и у неким другим окрузима због оштец́ења на гасоводу.

Опширније Краће

Група ватрогасаца из Црне Горе вечерас одлази у Турску

Екипа ватрогасаца из Котора, који је град побратим са турским Газиантепом, и других градова и општина у Црној Гори креће вечерас на земљотресом погођено подручје Турске.

"Одазвали смо се њиховом позиву, а одазвали су се и спасиоци из осталих општина тако да вечерас крећемо како бисмо помогли народу Турске које је задесио катастрофалан земљотрес", казао је командир никшићке Службе заштите и спасавања, Славко Тадић за подгоричке медије.

Само из Никшића у Турску одлази девет ватрогасаца.

Опширније Краће

Амбасадор Аксој: Србија још једном потврдила да је прави пријатељ Турске

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изразио је најдубље саучешће амбасадору Републике Турске Хамију Аксоју због жртава разорног земљотреса.

Амбасадор Аксој нагласио је да је Србија још једном потврдила да је прави пријатељ Турске и захвалио јој се на брзој помоћи.

"Председник Републике Србије Александар Вучић је један од првих лидера који је изјавио саучешће турском народу. Одмах смо имали састанак са министром Гашићем, који нам је рекао да је спреман да нам хитно пошаље специјализовану екипу која ће помоћи", рекао је амбасадор Аксој.

Амбасадор Турске захвалио је Србији, председнику Вучићу и министру Гашићу на брзој помоћи.

Истакао је да је ово од 1939. године други велики земљотрес који је погодио Републику Турску, да је подручје погођено земљотресом претрпело значајна разарања и да је велики број људи изгубио живот.

Опширније Краће

Број мртвих у Турској порастао на 1.121; Било 120 накнадних потреса

Број жртава земљотреса у Турској порастао је на 1.121, а повређене су укупно 7.634 особе, саопштио је званичник Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД), преноси Ројтерс.

Шеф одељења АФАД-а Орхан Татар рекао је на брифингу да су 2.834 зграде уништене у земљотресу и потресима који су уследили у провинцији Кахраманмараш.

Напомиње да је било 120 накнадних потреса.

Амбасадор Марковић: Нико од 20 држављана Србије није повређен

Амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић поново је потврдио РТС-у да није повређен нико од свих 20 држављана Србије који су се затекли у подручју погођеном земљотресом.

Опширније Краће

Након јутрошњег земљотреса уследило 100 накнадних потреса

Након разорног земљотреса јачине 7,8 јединица који је јутрос погодио делове Турске и Сирије, догодило се више од 100 накнадних потреса од којих су три била јача од 6,0 јединица по Рихтеровој скали, изјавио је Орхан Татар, генерални директор за смањење ризика од земљотреса у Центру за управљање ванредним ситуацијама (АФАД).

Наводећи да је највећи од накнадних потреса био јачине 6,6 јединица по Рихтеровој скали Татар је рекао да постоји озбиљна активност земљотреса у региону, пренела је Анадолија.

"Ови накнадни потреси постоје већ дуже време. После овако великог главног удара, после главних потреса до 7,7 – 7,6 степени у региону ће се наставити накнадни потреси до 6,7 – 6,5 степени", рекао је он.

Према његовим речима, процењује се да ће се потреси наставити још најмање годину дана.

"Стога је најважније да молимо грађане да не улазе у оштећене објекте", поручио је Татар.

Он је истакао да објекти који нису уништени након накнадних потреса јачине 5,0 - 6,0 јединица могу бити оштећени у накнадним потресима јачине 5,0 и више јединица.

Турски дистрикт Елбистан у провинцији Кахраманмарас погодио је потом земљотрес јаћине 7,5 степени по Рихтеровој скали у 13.24 ћасова по локалном времену, пренео је Ројтерс.

Елбистан се налази око 130 километара северно од Газијантепа, где је био епицентар јутрошњег земљотреса.

Најмање 70 особа је настрадало широм Кахраманмараса након првог земљотреса, а за сада нема података о евентуалним жртвама након другог земљотреса.

Опширније Краће

Број мртвих у Турској порастао на 1.014, очекује се да расту бројеви и у Сирији

Порастао је број погинулих у разорном земљотресу у Турској, каже шеф Агенције за ванредне ситуације Јунус Сезер, преноси Ројтерс.

Према најновијим подацима, погинуло је 1.014 особа, док су 2.824 зграде уништене.

Портпаролка Канцеларије УН за координацију хуманитарним катастрофама саопштио је да је у северозападној Сирији најмање 255 мртвих и да је 811 особа повређена.

Очекује се да број жртава порасте, будући да има много оних који су заробљени испод рушевина, рекла је Мадеви Сун Суон.

Опширније Краће

Турска, обустављени летови у подручју земљотреса

Писта на аеродрому Хатај, код градова Антакија и Искендерун, тешко је оштећена након земљотреса, а летови су одмах обустављени, јавља Хуријет.

Покрајине Газијантеп и Кахраманмараш такође су затворене за цивилне летове.

У међувремену, Ројтерс је јавио да је пуштен саобраћај на аеродрому Адана.

Државни медији у Сирији: Страдала 371 особа

Сиријски државни медији јавили су да је 371 особа страдала у земљотресу. У делу Сирије који је под контролом опозиције погинула је 221 особа, док их је 419 повређено.

Нови снажан земљотрес у Турској, тресао се и Дамаск

Након јутрошњег разорног земљотреса, централну Турску је погодио нови земљотрес јачине 7,7 јединица Рихтерове скале, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар. Земљотрес је потресао и Дамаск.

До земљотреса је дошло на дубини од два километара, на удаљености од 67 километара североисточно од Кахранманмараша, наводи ЕМСЦ.

Ердоган: Више од 900 мртвих, 5.000 повређених

Најмање 912 људи је страдало, а више од 5.000 је повређено у земљотресу, саопштио је Реџеп Тајип Ердоган.

Реч је о највећој природној катастрофи још од 1939. Урушило се 2.818 зграда, рекао је председник Турске.

И грчки спасиоци стижу у Турску

Грчки премијер Киријакос Мицотакис, после земљотреса рано јутрос у Турској, који се осетио и у Грчкој, дао је инструкције специјализованим службама да се ангажују и помогну у спасилачким напорима.

Верује се да је 25 чланова грчке спасилачке јединице ЕМАК већ на путу за јужну Турску, а најављене су и друге врсте помоћи из Грчке, преноси лондонски Гардијан.

У својој данашњој Твитер објави премијер Мицотакис је у име свих Грка изразио искрено саучешће породицама жртава земљотреса у Турској.

Поводом земљотреса који је захватио Републику Турску, Република Србија упућује помоћ у виду Специјалистичких тимова за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова са 21 припадником и 3 официра за везу, потврђено је Танјугу у МУП-у.

Зграде се урушиле за свега неколико секунди

На друштвеним мрежама објављени су снимци урушавања зграда, које су нестале за свега неколико секунди.

Експлозија на гасоводу

Након разорног земљотреса, који је рано јутрос погодио Турску, дошло је до експлозије и пожара на гасоводу у селу Топбогази, у округу Кирикхан.

Према писању Хуријета, због тога је заустављен доток природног гаса у провинције Газијантеп, Хатај и Кахраманмараш и округа Пазарчик, Нарли, Бесни, Голбаши, Нурдаги, Ислахије, Реиханли, Кирикхан и Хаса.

Старешина села Топбогази, Билал Алпдоган, приметио је да је експлозија праћена земљотресом и пожаром избила на две различите тачке, 200 метара испод нивоа села и три километра даље.

ЕУ шаље спасиоце у Турску

Спасилачке екипе из Холандије и Румуније су на путу ка Турској, коју је јутрос погодио разорни земљотрес, поручио је европски комесар за кризно управљање Јанез Ленарчич.

Он је рекао да Координациони центар за хитно реаговање Европске уније управља распоређивањем спасилачких екипа из Европе.

Спасилачки тим шаље и Азербејџан - 370 људи, шаторе и медицинску опрему.

И лидери Србије, САД, Израела, Индије, Пакистана, Украјине изразили су саучешће и понудили помоћ.

Сирија: Војска помаже у отклањању последица земљотреса

Председник Сирије Башар ел Асад председавао је хитном седницом владе, сазваном због разорног земљотреса који је погодио погранично подручје између Турске и Сирије и у којем је, према најновијим подацима, у Сирији погинуло више од 300 људи.

Министарство одбране објавило је мобилизацију свих својих јединица и ресурса, како би учествовале у потрази за преживелима и указивању помоћи повређенима.

Како преноси сиријска агенција Сана, у земљотресу је повређен велики број људи и оштећено много зграда.

Највеће последице земљотрес је оставио у провинцијама Алеп, Хама и Латакија и Тартус, наводи се у саопштењу сиријске владе.

Спасиоци су саопштили да је у деловима Сирије који су под контролом опозиције, погинуло више десетина људи, а на стотине је повређено.

(Reuters)

У делу Сирије који контролишу опозиционе снаге 147 мртвих

Најмање 147 особа страдало је у делу Сирије који контролишу опозиционе снаге, јавио је Ројтерс позивајући се на спасиоце.

(Reuters)

За сада нема информација да ли има повређених држављана Србије у земљотресу који је погодио Турску, изјавио је амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић.

Навео је да се држављани Србије нису обраћали нашој амбасади за помоћ.

Марковић је рекао да ће сарадници амбасаде позвати држављане Србије који живе у погођеном подручју да провере како су, али је додао да на том подручју живи мали број држављана Србије.

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће породицама настрадалих у јаком земљотресу, као и народу Турске и председнику Реџепу Таипу Ердогану, а повређенима пожелео брз опоравак.

Саучешће је изразила и премијерка Србије Ана Брнабић.

"Шта год ми можемо да помогнемо, увек смо ту у таквим ситуацијама", рекла је за РТС Ана Брнабић и навела да ће се овим поводом и председник Србије Александар Вучић чути са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

У Турској најмање 284 жртве

Према последњим информацијама, у Турској су живот изгубиле најмање 284 особе, а 2.323 су повређене, саопштио је потпредседник те земље Фуат Октај.

(Reuters)

Израел спреман да помогне Турској, и САД обећавају помоћ

Израелски министар одбране рекао је да су снаге безбедности те земље спремне да пруже помоћ Турској, као и да спремају хитни програм помоћи.

Амерички председник Џозеф Бајден наложио је УСАИД-у и владиним телима да процене који је најбољи начин да се помогне деловима Турске и Сирије који су погођени разорним земљотресом.

(Reuters)

Број мртвих у Сирији порастао на 230, повређено 600 особа

Здравствени званичници рекли су да је у Сирији најмање 230 људи изгубило живот, а више од 600 је повређенo.

(Reuters)

У Турској погођено 10 покрајина

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да је епицентар земљотреса био у Пазарчику, а да је погођено 10 покрајина: Хатај, Газијантеп, Османије, Адијаман, Малатија, Шанлијурфа, Адана, Дијарбакир, Килис и Кахраманмарас.

"То је био разоран земљотрес. Сви гувернери покрајина су на својим дужностима, као и жандармерија, безбедносне снаге, војска, тимови Агенције за управљање природним катастрофама и ванредним ситуацијама, Црвеног крста. Спасилачки тимови из целе земље послати су у погођене регионе. Има информација о великој материјалној штети и срушеним зградама, молим грађане да напусте оштећене куће", рекао је Сојлу.

видео: AP video hub

Више од стотину мртвих у Сирији

Сиријски државни медији јављају да је више од стотину људи страдало, а десетине повређене у провинцијама Хама, Алепо и Латакија.

Бројне зграде су се урушиле, а спасиоци траже преживеле.

видео: AP video hub

Спасилачке службе и грађани непрекидно трагају за преживелима испод рушевина срушених зграда у више градова са обе стране границе.

Епицентар земљотреса који се осетио чак и у Каиру, имао је епицентар северно од турског града Газијантеп у подручју на око 90 километара од границе са Сиријом. 

Потрес је погодио 10 покрајина, а осетио се и у Анкари и другим турским градовима.

Након тог разорног потреса уследило је осам накнадних.

У граду Дијарбакиру, срушио се тржни центар.

Потрес се осетио и у Дамаску, као и у Либану.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво