Читај ми!

Пентагон: Кинески шпијунски балон изнад осетљивих локација у САД

Званичници војске САД саопштили су да је сумњиви "балон за надзор" примећен изнад "осетљивих локација" у савезној држави Монтани и да сумњају да припада Кини. Одлучено је да се не обара из страха да би остаци балона могли да представљају "претњу по безбедност". Пекинг саопштио да прати извештаје о балону и позвао на смиреност.

Кинески шпијунски балон већ неколико дана лети изнад САД, рекли су амерички званичници, што се оцењује као дрзак чин само неколико дана уочи планираног путовања државног секретара Ентонија Блинкена у Пекинг.

Иако су борбени авиони у приправности, војни врх саветовао је америчког председника Џоа Бајдена да не издаје наредбу за обарање балона, преноси Ројтерс.

Амерички војни лидери разматрали су у среду обарање балона изнад савезне државе Монтане, али су на крају саветовали Бајдена да то не чини због безбедносног ризика од остатака балона.

Авиони Ф-22 са Аеродрома "Билингс" у Монтани налазе се у приправности у случају да Бајден ипак нареди обарање балона.

Тренутна путања лета балона указује да ће се наћи изнад бројних осетљивих локација. Ваздухопловна база "Малмстром" у Монтани је дом за 150 интерконтиненталних балистичких ракетних силоса.

Са друге стране, канадско Министарство одбране саопштило је да је откривен "шпијунски балон" и да прати "потенцијални други инцидент", не наводећи детаље уз опаску да је у редовном контакту са САД.

Пентагон: Балон не представља војну ни физичку претњу људима на земљи

Вест је првобитно објављена док је директор ЦИА Вилијам Бернс говорио на догађају на Вашингтонском универзитету Џорџтаун, где је Кину назвао "највећим геополитичким изазовом" са којим се тренутно Америка суочава.

Портпарол Пентагона бригадни генерал Патрик Рајдер рекaо је новинарима да балон тренутно путује на висини знатно изнад комерцијалног ваздушног саобраћаја и да не представља војну или физичку претњу људима на земљи.

Амерички званичници рекли су да су покренули питање са својим кинеским колегама дипломатским каналима и да су им "пренели озбиљност ситуације".

Процењено је да балон има "ограничену вредност из перспективе прикупљања обавештајних података".

Пекинг позива на смиреност: Пратимо извештаје о балону

Портпаролка Mинистарства спољних послова Кине Мао Нинг рекла је да Пекинг прати извештаје и писање медија о наводном кинеском шпијунском балону који је примећен у ваздушном простору САД и позвала на смиреност.

"Кина је одговорна земља и увек се стриктно придржавала међународних закона, а Пекинг нема намеру да нарушава територију и ваздушни простор било које суверене земље. Што се тиче балона, као што сам управо поменула, разматрамо и проверавамо ситуацију и надамо се да ће обе стране моћи заједно да се носе с тим мирно и пажљиво", рекла је Мао на редовној конференцији за медије, преноси АП.

Мао је додала да политичари и јавност треба да се уздрже од прераних закључака.

Како је рекла, нема информације о томе да ли ће планирана посета америчког државног секретара Пекингу бити одложена.

Блинкен би следеће недеље требало да отпутује у Кину у посету o којoj су се у новембру договорили Бајден и кинески председник Си Ђинпинг.

Односи између Кине и Сједињених Држава погоршали су се последњих година, посебно након посете тадашње председнице Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану у августу прошле године, што је изазвало кинеске војне вежбе у близини тог острва на које Пекинг полаже право.

Од тада Вашингтон и Пекинг настоје да чешће комуницирају и спрече даље погоршање односа.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво