Читај ми!

Талас насиља у Стокхолму – сукоби банди, експлозије и пуцњаве постали свакодневица

Готово да последњих недеља није било дана без вести да се у Стокхолму догодила пуцњава или експлозија. Претпоставља се да је реч о борби мафијашких група за превласт на тржишту наркотика. Шведска полиција је покренула посебну истрагу о свим насилним догађајима од 25. децембра за које се сумња да су повезани.

Талас насиља у Стокхолму, како серију пуцњава и експлозија у шведској престоници називају тамошњи медији, почео је на Божић по грегоријанском календару, 25. децембра. Тада је у стокхолмској четврти Ринкебију у пуцњави страдао 27-годишњак који је имао криминалну прошлост.

У наредним данима уследила је серија експлозија у стамбеним подручјима Стокхолма, а уочи дочека Нове године, 31. децембра, у пуцњави у Велингбију на северу престонице погинуле су три особе, док је нешто касније бомба експлодирала на улазу у стамбену зграду у Рогсведу у јужном делу града.

Пребивалиште у тој згради има особа која је осуђена за умешаност у отмицу шведског репера Еинара, који је убијен у октобру 2021, у обрачуну две супротстављене криминалне групе, због чега је у медијима и његово убиство доведено у везу са актуелним дешавањима у Стокхолму.

Насиље је настављено и након дочека Нове године. У пуцњави 4. јануара погинуо је 25-годишњи младић, а десет дана касније догодила се пуцњава на станици приградске железнице у Кунгсенгену на северу Стокхолмског округа у којој није било повређених.

Након тога, готово свакодневно су се дешавале експлозије, махом испред или у стамбеним зградама, а после две пуцњаве у Фарсти 19. јануара, сутрадан је мушкарац убијен у Солни. Исте вечери догодиле су се још две пуцњаве у различитим деловима града, док је полиција након потере због поседовања оружја ухапсила три особе у аутомобилу који је ударио у заштитну ограду на кружном току.

Последња жртва је 15-годишњи дечак који је убијен у пуцњави 29. јануара код ресторана на југу Стокхолма. Због сумње на саучесништво у убиству ухапшен је 18-годишњак.

Пуцњава се догодила и прошле ноћи код једне стамбене зграде у Сeдертeљеу. Неколико метака прошло је кроз врата стана, али није било повређених.

Због свих догађаја, стокхолмска полиција покренула је посебну акцију и појачала присуство широм шведске престонице.

Аналитичари у медијима претпостављају да је у Стокхолму у току обрачун мафијашких група и да је реч о борби за превласт на тржишту наркотика.

Шведски јавни сервис СВТ наводи да се највише истиче борба за тржиште дроге у Сундсвалу, граду који се налази северно од Стокхолма и да је реч о борби двојице лидера криминалних група. Процењују и да је у сукоб укључено доста личних мотива.

Претпоставља се да су мете свих напада особе које су блиске лидерима две супротстављене мафијашке групе, али пошто се пуцњаве и експлозије дешавају у стамбеним подручјима, постоји бојазан да би међу жртвама могли да буду и случајни пролазници.

Полиција је ухапсила више осумњичених за пуцњаве и експлозије које су од децембра постале свакодневица. Трага се и даље за особама које предводе сукобљене криминалне групе, због чега нема назнака када би спирала насиља у Стокхолму могла да се оконча.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије