Читај ми!

Сићушна капсула са радиоактивном супстанцом нестала у Аустралији

У западној Аустралији у току је хитна потрага за сићушном капсулом која садржи радиоактивну супстанцу.

У капсули која је нестала негде у западној Аустралији налази се мала количина радиоактивног цезијума-137, који у случају контакта може изазвати озбиљне болести.

Ова капсула изгубљена је између Њумена и Перта средином јануара, а јавност је упозорена да се држи подаље од капсуле ако је угледа.

Капсулу је, наиме, превозио камион од рудника северно од Њумена до источних предграђа Перта између 10. и 16. јануара. Цезијум-137 је супстанца која се обично користи у рударским операцијама.

Министарство за ватрогасне и хитне службе саопштило је да капсула може изазвати опекотине од зрачења и оставити друге дугорочне ризике попут рака.

Др Ендрју Робертсон, главни здравствени службеник Западне Аустралије и председавајући радиолошког савета, рекао је да објекат емитује "разумну" количину радијације.

"Наша брига је да ће то неко покупити, не знајући шта је то. Можда помисле да је то нешто интересантно и задрже капсулу, и држе је у својој соби, аутомобилу или је дају некоме", рекао је др Робертсон.

Објављена је илустрација објекта, димензија 6 пута 8 милиметара, сребрне боје.

Локација на којој је превоз почео и на којој је завршио су претражене и сада се утврђује тачна рута и места на којима је прављена пауза, како би се сузило поље претраге.

петак, 02. јун 2023.
21° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено