Читај ми!

Нове афере потресају британску владу, али и Би- Би-Си

Осим тешке економске и енергетске ситуације, истовремених штрајкова више гранских синдиката, британска влада суочена је са новим таласом афера. Премијер Риши Сунак настоји да избегне превремене изборе, јер ће они неминовно означити крај дугогодишње владавине конзервативаца.

Задатак владе Ришија Сунака био је да земљи донесе стабилност после ере афера Бориса Џонсона и погубне економске политике Лиз Трас.

Но, афере се настављају и прете не само да доведу владајуће конзервативце до имплозије већ и да за њима повуку и британски јавни сервис Би-Би-Си.

На испиту независност Би-Би-Сија

Наиме, садашњи председник управног одбора Би-Би-Сија Ричард Шарп ветеран је лондонског Ситија са деценијама рада за Џеј Пи Морган и Голдман Сакс.

Био је економски саветник Борису Џонсону као градоначелнику Лондона и Ришију Сунаку као министру финансија.

Медији наводе да је играо кључну улогу у следу догађаја на крају којег је Џонсон децембра 2020. године добио приватни зајам од 800.000 фунти, а за који му је жирант био далеки рођак и канадски мултимилионер Сем Блајт.

"Ричард Шарп је добар и мудар човек. Но, могу са стопостотном сигурношћу да вам кажем да он ништа не зна о мојим личним финансијама. Ово је још један пример када Би-Би-Си пуца себи у ногу", каже бивши британски премијер Борис Џонсон.

Поставља се питање да ли је место број један у управном одбору Би-Би-Сија била Џонсонова награда за Шарпа.

Иако је било више директора и председника управног одбора јавног сервиса из редова Лабуристичке странке, покреће се питање колико је јавни сервис заиста независан.

Ситуација је тим озбиљнија што се све чешће поставља питање одрживости вишедеценијског система претплате грађана на јавни сервис.

Би-Би-Си је недавно од Владе затражио да поново преузме финансирање Светске службе, која је од 2012. године у обједињеном јавном сервису, а не на буџету министарства спољних послова.

"Именовање председника Управног одбора Би-Би-Сија је изузетно строг и независан процес, који се одвија у две фазе, доступан је јавности и његови детаљи објављени су на интернету", подвлачи британски премијер Риши Сунак.

Председник управног одбора Би-Би-Сија Ричард Шарп тврди да је процес његовог именовања "у потпуности брижљиво забележен".

"Може да се погледа записник и види да ли сам именован по заслузи. Уверен сам да ће то бити закључак истраге", сматра Шарп.

Кадија, који и тужи и суди

Ричард Шарп није једини који одбија да поднесе оставку упркос скандалу.

Са места председавајућег Конзервативном странком не жели да оде ни милионер Надим Захави, оснивач агенције за истраживање јавног мњења ЈуГов.

Медији тврде да се, док је био министар финансија, нагодио са пореским органима како да плати 4,8 милиона фунти заосталог пореза.

Тај изразити случај кадије, који и тужи и суди, тренутно преиспитује премијеров саветник за етичка питања.

"Задовољан сам што је господин Захави пристао на такав приступ и у потпуности сарађује са истрагом", смирује лопту британски премијер Риши Сунак.

Опозиција од Сунака захтева да престане са тактиком одлагања и реши се неваљалаца у сопственим редовима.

"Мислим да је очигледно да Захави не може да остане на месту председавајућег Конзервативне странке. Сви знају колико је штетна идеја да је он преговарао о сопственом порезу са институцијом, којом је у том тренутку руководио. Он очигледно неће да поднесе оставку. Зато премијер мора да преузме ствар у своје руке", истиче лидер лабуриста сер Кир Стармер.

Током зиме рекордних цена и свакодневних штрајкова, врх Лабуристичке странке све мање личи на владу у сенци, а све више на владу, која нестрпљиво чека пред вратима улице Даунинг број 10.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара