Ватрени односи Шведске и Турске – у Стокхолму запаљен Куран, шведска застава у Истанбулу

У Стокхолму су одржани одвојени протести против Турске и настојања Шведске да постане пуноправна чланица НАТО-а. Испред турске амбасаде, на једном од протеста, политичар крајње деснице Расмус Палудан спалио је Куран. У Истанбулу група демонстраната запалила шведску заставу испред конзулата те земље.

Анкара је отказала посету шведском министру одбране, због одлуке Шведске да дозволи протест на коме је лидер крајње деснице из Данске Расмус Палудан спалио Куран близу турске амбасаде у Стокхолму.

Палудан добио је дозволу за организацију протеста, иако је шеф шведске дипломатије изразио забринутост да би то могло да одложи одлуку Анкаре о ратификацији кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у.

У близини скупа крајње деснице, окупили су се и протурски демонстранти, присталице турског председника Ердогана, а протестовала је и курдска заједница у Шведској.

"Најоштрије осуђујемо подли напад на нашу свету књигу... Дозволити овај антиисламски чин, који циља муслимане и вређа наше свете вредности, под маском слободе изражавања потпуно је неприхватљиво", саопштило је турско министарство спољних послова.

Саопштење је уследило након што је Палудан спалио копију Курана у близини турске амбасаде.

Турско министарство позвало је Шведску да предузме неопходне мере против починилаца и позвало све земље да предузму конкретне кораке против исламофобије. 

Одвојени протест одржан је у Стокхолму у знак подршке Курдима и против настојања Шведске да се придружи НАТО-у. Група протурских демонстраната такође је одржала митинг испред амбасаде. Сва три догађаја имала су дозволу полиције.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да су исламофобичне провокације ужасавајуће.

"Шведска има далекосежну слободу изражавања, али то не значи да шведска влада или ја подржавамо изражена мишљења", навео је Билстром на Твитеру.

Како наводи Ројтерс, Палудан је навео да је протестовао против ислама и, како је рекао, настојања турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да утиче на слободу говора у Шведској. 

У Истанбулу, група демонстраната запалила је шведску заставу испред конзулата те земље као одговор на спаљивање Курана. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво