Читај ми!

НАСА: Шта ако Кинези направе базу на Месецу

Шеф НАСА Бил Нелсон је рекао да постоји ризик да ће Кина, уколико прва стигне, прогласити део Месеца за своју територију.

Највиши званичник НАСА, бивши астронаут и сенатор Флориде Бил Нелсон упозорио је да би Сједињене Државе "требало да припазе" на Кину која би, користећи изговор за научна истраживања, могла да направи базу на Месецу. 

"Зато би требало да се побринемо да не дођу први до неких од области са најбогатијим ресурсима", објаснио је шеф НАСА. 

НАСА се нада да ће Американци, ипак, бити први 

Онда би, рекао је Нелсон, а пренео Политико, Кинези могли рећи: "Склоните се одавде, ми смо ту и ово је наша територија".

Нелсон се нада да ће Американци стићи на Месец пре Кинеза, али је нагласио да је датум кинеског слетања "све ближе". Додао је да су Сједињене Државе у свемирској трци са Кином.

Нелсон је указао на ситуацију у Јужном кинеском мору, где је кинеска војска успоставила базе на спорним територијама и упозорио да се исто може догодити и са територијом на Месецу.

У децембру прошле године Кинези су објавили да ће њихови астронаути слетети на Месец до 2030. године, али и да ће у наредној деценији бити успостављена међународна станица за истраживање Месеца предвођена Кином.

НАСА је, у међувремену, недавно завршила мисију Артемис I за снимање површине Месеца. Будуће мисије планиране су за неке друге активности на Месецу. Американци су фокусирани и на Марс.

Ипак, забринути су због кинеског продора у свемир.

Кинези су за мирољубиву коегзистенцију на Месецу 

Пекинг је одбацио америчка тумачења мотива који стоје иза кинеских свемирских активности. 

"Свемир није боксерски ринг", рекао је за Политико Лиу Пенђу, портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону.

Портпарол је рекао да су неки амерички званичници имали "неодговорне изјаве како би погрешно представили нормалне и легитимне свемирске подухвате Кине".

И закључио да се Кина залаже за "мирољубиво коришћење свемира".

уторак, 21. март 2023.
18° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују