Читај ми!

Ухапшена Таранех Алидости, једна од најутицајнијих иранских глумица

Једну од најпознатијих иранских глумица Таранех Алидости ухапсиле су снаге безбедности у Техерану, неколико дана након што је критиковала погубљења демонстраната.

Таранех Алидости je једнa од најутицајнијих иранских глумица своје генерације, a на Инстаграму је претходно објавила своју слику на којој не носи хиџаб и држи комад папира са натписом: "Жене, живот, слобода".

Она је, такође, критиковала изрицање смртних пресуда против учесника демонстрација, које је покренула смрт Махсе Амини. Њу је ухапсила државна полиција за морал јер наводно није носила хиџаб како треба, а у притвору је преминула.

Није познато које одељење иранских безбедносних служби ју је одвело из њене куће, али је тужилаштво у Техерану навело да Алидостијева није доставила документацију којом би оправдала своје провокативне изјаве. Вест о њеном хапшењу пренео је Самија Миршамси, филмски редитељ.

Миршамси је рекао да је дом глумице претресен и да се не зна где се она налази. Касније је судска новинска агенција Мизан потврдила хапшење Алидостијеве, рекавши да се њен случај даље истражује.

Алидостијева је освојила више награда у својој каријери, посебно када је "Продавац", у којем је глумила, освојио Оскара за најбољи страни филм 2016.

Новинска агенција Тасним, која је блиска Исламској револуционарној гарди, саопштила је да је она ухапшена због одлуке да објави лажан и искривљен садржај који је подстицао нереде и подржавао антииранске покрете.

Слика Алидостијеве без хиџаба је "лајкована" "више од милион пута. Сада се, међутим, чини да је њен Инстаграм налог, који је имао више од осам милиона пратилаца, угашен.

У својој последњој објави на Инстаграму, глумица је нацела: "Звао се Мохсен Шекари. Свака међународна организација која посматра ово крвопролиће и не предузима акције је срамота за човечанство."

Шекари је погубљен 9. децембра након што га је ирански суд оптужио да је блокирао улицу у Техерану и ранио припадника безбедносних снага земље мачетом.

Отац глумице је Хамид Алидости, који је играо фудбал за иранску репрезентацију и био први Иранац који је играо за страни тим.

Она се заветовала да неће напустити Иран, написавши: "Немам пасош или боравиште нигде осим у Ирану. Остаћу и гледати те право у очи као сви ови нормални људи када вриштим за своја права."

"Ову храброст сам наследила од жена своје земље, које годинама живе своје животе, сваки дан са отпором... Остаћу, нећу одустати, стајаћу уз породице затвореника и убијених и захтевати њихова права. Борићу се за свој дом, платићу колико год је потребно да се изборим за своја права, и што је најважније: верујем у оно што данас заједно градимо", поручивала је Таранех Алидости.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво