Читај ми!

Нови детаљи истраге о припреми државног удара у Немачкој – славни кувар и “листа за одстрел“

Славни кувар чија је ћерка девојка фудбалера Реал Мадрида Давида Алабе и бивши полицајац који је некада био задужен да штити јеврејске заједнице од терористичких напада су међу најновијим личностима које су доводе у везу са осујећеним планом пуча у Немачкој. У наставку истраге очекују се нова хапшења.

Детаљи који излазе на светлост дана након највеће полицијске операције против десничарског екстремизма у Немачкој указују на то да су осумњичени можда били унапред обавештени о рацијама, у којима је 3.000 полицајаца било на више од 150 адреса широм Немачке, у Аустрији и Италији. Тада је ухапшено 25 особа.

Број осумњичених се до петка повећао на 54, а очекује се још хапшења. Оружје је пронађено на више од 50 локација, саопштио је Федерални биро криминалистичке полиције. 

Френк Хепнер, кувар из Минхена, који је у среду ухапшен у хотелу са пет звездица у аустријском скијалишту Кицбил где је радио, наводно је био члан командног штаба војног огранка терористичке групе, одговоран за регрутовање нових чланова, набавке оружја и друге опреме, као и изградњу комуникационе и ИТ структуре отпорне на грешке.

Имао је и задатак да води кантину у којој би се хранили припадници такозване "нове немачке армије".

Аустријски дневник Ди Пресе, позивајући се на истражитеље, наводи да је Хепнер (62) такође требало да буде лични кувар Хајнриху XIII, принцу од Ројса, након што би био постављен за краља.

Наводи се и да је Хепнер групи обезбедио новац, прибор за кување, кампер комби и генератор за хитне случајеве.

Хепнерова 28-годишња ћерка Шалимар је у вези са Давидом Алабом, професионалним фудбалером који игра за Реал Мадрид и капитеном аустријске репрезентације.

Алаба није одговарао на захтеве за коментар, наводе немачки медији који су покушали да га контактирају.

Бивши полицајац и негирање пандемије ковида 

Међу осталима за које се тврди да је био део групе је и бивши полицајац који је некада имао задатак да заштити јеврејске заједнице од терористичких напада. Михаел Фрич ухапшен је са партнерком Мелани Ритер у близини Хановера у северној Немачкој. 

Фрич (58) је суспендован са дужности 2020. године, а касније и отпуштен, након што се појавио на протестима које су организовали порицатељи ковида.

Касније је постао парламентарни кандидат за Ди Бејсис, политичку странку Куерденкер покрета који негира ковид. Његов правни жалбени поступак против разрешења је још без епилога. 

Крајње десничарска Алтернатива за Немачку наставила је да се дистанцира од своје бивше чланице Биргит Малсак-Винкеман, судије која је ухапшена у свом дому у западном Берлину у јер је наводно била један од кључних завереника. Након државног удара планирано је да буде министарка правде.

Било је широко распрострањених позива на ревизију приступа Рајхстагу. Малсак-Винкеман, која је као бивша посланица имала право приступа згради парламента, наводно је војном огранку групе давала важне логистичке информације о томе како да уђу.

"Обновљена контрола приступа Бундестагу од стране бивших посланика АфД-а је неопходна након открића око Малсак-Винкеманове", рекао је Константин Куле, заменик парламентарног лидера про-пословних либерала, позивајући безбедносне снаге да забране приступ било коме кога сматрају потенцијалним безбедносним ризиком.

Расправе о моћи групе 

У којој мери је група имала капацитет да фантазије о моћи претвори у стварност остаје предмет жучне расправе.

Према писању магазина Дер Шпигел, међу предметима заплењеним у рацијама били су пиштољи калибра 9 милиметара, мачеви, ножеви, омамљивачи, борбени шлемови, опрема за ноћно осматрање и оружје полицајца и полицајке који су били међу осумњиченима.

Левичарски дневник Ди Тагесцајтунг известио је да су истражитељи пронашли "листу за одстрел" на којој се налази 18 имена и адреса истакнутих немачких политичара и новинара које је група можда намеравала да циља.

Међу њима је била министарка иностраних послова Аналена Бербок, заједно са још шест посланика Бундестага и три водитеља јавних телевизија.

понедељак, 20. март 2023.
16° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују