Читај ми!

Припреман државни удар у Немачкој, ухапшено 25 особа

Двадесет пет чланова и симпатизера екстремно десничарске терористичке групе ухапшено је у рацијама широм Немачке, саопштено је из федералног државног тужилаштва те земље. Рације су спроведене у 11 савезних држава Немачке.

Ухапшени осумњичени су део терористичке групе чији је циљ било рушење постојећег државног поретка у Немачкој, које није искључивало насиље као средство за постизање циља, саопштило је тужилаштво, преноси Ројтерс.

У саопштењу се наводи да су осумњичени ухапшени у Баден-Виртембергу, Баварској, Берлину, Хесену, Доњој Саксонији, Саксонији, Тирингији, као и у Аустрији и Италији.

Један активни војник и више резервиста су међу људима који су под истрагом, рекао је за Ројтерс портпарол војне обавештајне службе. 

Би-Би-Си наводи да је наводно организатор групе био Немац који себе назива принцом Хајнрихом Тринаестим.

Како се додаје међу завереницима су чланови екстремистичког покрета "Рајхсбургер" (Грађани Рајха), који је већ дуго на удару немачке полиције због насилних напада и расистичких теорија завере. Они одбијају да признају модерну немачку државу.

Група "Рајхсбургер" верује да су границе Немачке империје из 1937. још увек важеће и да је модерна Немачка "административни конструкт" западних сила. 

Терете се да су акције припремали од новембра 2021. године.

"Осујећена завера показује опасност крајње деснице"

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер истакла је данас, поводом акције хапшења осумњичених за припрему државног удара, да "десничарска завера показује колику претњу" представља покрет "Грађани Рајха", који негирају постојање модерне немачке државе.

"Истрага пружа увид у понор десничара, и колику претњу представља сцена "Грађана Рајха", навела је Фезерова у саопштењу.

Истакла је да и власти предузимају мере против свих, који настоје да угрозе владавину права.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.