Читај ми!

Друга сахрана за Бранислава Тешановића, најусамљенијег човека у Шведској

Тело Бранислава Тешановића пронашла је полиција, више од три године након што је преминуо у свом стану у Стокхолму. Шведске власти нису успеле да дођу до његове родбине, па је организована службена сахрана, месец и по дана након што је пронађен. Тешановићев земљак Драган Лабан је, дирнут његовом судбином, одлучио да му подигне надгробни споменик и уприличи нову сахрану, овог пута с рођацима.

Смрт Бранислава Тешановића изазвала је велику пажњу у шведским медијима, који су га прогласили "најусамљенијим човеком у Шведској".

Три године, осам месеци и осам дана Бранислав Тешановић је лежао мртав у свом стану у Седермалму, округу у централном Стокхолму. Полиција га је пронашла тек након што су комшије почеле да сумњају да се нешто чудно дешава. Сумњу је изазвала нагомилана непреузета пошта и то што га дуго нису видели у згради.

Према наводима шведских медија, Тешановићево тело касно је пронађено јер нико од станара није осетио непријатан мирис из стана у којем је живео скоро 40 година – највероватније јер је имао добру изолацију и вентилацију, а и прозор је био одшкринут.

Када је полиција ушла унутра затекла је тело 78-годишњег мушкарца, а у соби је била упаљена сијалица и свирао радио.

Полиција је саопштила да се ради о Југословену чију родбину недељама нису успели да пронађу. Након свих административних формалности, организована је службена сахрана на Шумском гробљу, а на вечни починак га је испратио протестантски свештеник.

После неког времена у Београду је пронађена његова сестра Бранојка Стевановић, која је изгубила контакт са братом када се он шездесетих преселио у Шведску.

Дирнут судбином "најусамљенијег човека у Шведској", Драган Лабан, такође пореклом из Србије, организовао је нову сахрану Тешановићу.

Он је ступио у контакт са породицом од које је добио дозволу да Тешановићу организује нову, православну сахрану, којој су присуствовали и његови рођаци. Његов гроб је, уместо анонимног знака који му је додељен, добио надгробни споменик.

"Мора да је најгора ствар на свету умрети без вољених крај себе. То ме је узнемирило... Нисам знао ко је он, али морао сам нешто да урадим", рекао је Лабан.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара