Читај ми!

САД: Кина и Русија највећи изазов за безбедносну стратегију

Највећи изазов за безбедносну стратегију САД у предстојећим годинама биће како "надмашити Кину и обуздати Русију" наводи се у стратегији о националној безбедности коју је данас објавила Бела кућа.

Документ на 48 страница, о циљевима спољне политике САД, чије је објављивање одлагано због украјинске кризе, не садржи велике промене у односу на досадашњу Бајденову спољну политику.

Уместо тога, у документу се наглашава став Беле куће да је америчко вођство кључ за превазилажење глобалних претњи као што су климатске промене и успон ауторитарних режима.

Истиче се да чак и након почетка рата у Украјини, Кина представља највећи изазов за глобални поредак.

Наводи се и да САД морају да победе у економској и у трци у наоружању са Пекингом уколико желе да задрже свој утицај широм света.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је данас да "Народна Република Кина гаји намеру и поседује капацитет да преобликује међународни поредак".

Саливен је рекао да САД морају да се изборе са низом транснационалних изазова који погађају људе широм света, укључујући климатске промене, кризом око дистрибуције хране, енергије и инфлацију.

"Бајден тек треба да реши неке кључне спољнополитичке проблеме, укључујући царине на кинеску робу које је успоставио његов претходник Доналд Трамп, а које су коштале америчке увознике милијарде и суочи се са новим, попут нарушених односа са дугогодишњим савезником Саудијском Арабијом", рекао је Саливен.

Он је поновио да САД "преиспитују" свој однос са Саудијском Арабијом након што је ОПЕК+ прошле недеље најавио да ће смањити своју производњу нафте.

Саливен је рекао да украјинска криза није "фундаментално променила" Бајденов приступ спољној политици.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара