Читај ми!

Школа коју је похађао краљ Чарлс мора да плати пола милиона фунти злостављаним ђацима

Гордонстоун, школа коју је невољно похађао британски краљ Чарлс, постигла је вансудски договор о исплати 500.000 фунти двојици ђака који су деведесетих ишли у ту школу, због наводног силовања, злостављања и тешке сексуалне злоупотребе.

Приче о Кејт (није реч о правом имену) и Џону Финдлеју први пут су приказане у магазину Обзервер 2015. године. Кејт, која је у школу ишла захваљујући стипендији, рекла је тада да ју је наставник силовао током екскурзије када је имала 13 година, док је Џон био дрогиран, сексуално нападнут и фотографисан у свом кревету у спаваоници од стране другог наставника.

Школа Гордонстоун се нагодила без признања одговорности и тврди да је јуниорска школа, коју су Кејт и Џон похађали, до 1999. законски била посебан ентитет за који се не може сматрати одговорном.

Након што је годинама трпела психичке последице, Кејт је полицију први пут отишла 2012. године – када је њена ћерка достигла исте године које је имала она када је силована. Две године касније, једном мушкарцу је требало да се суди за ово и још једно силовање друге 13-годишње девојчице. Он је негирао оптужбе. Само неколико дана пре него што је судски поступак требало да почне, кључни сведок је одустао од сведочења.

Кејт и њени адвокати одлучили су да туже Гордонстоун за одштету. Кејт је годинама након силовања била малтретирана, а чинило се да су у средњој школи знали за њену невољу.

Они су се најпре изборили да се укине правило застарелости у у грађанским споровима за накнаду штете, јер је траума од напада била тешка – то је био важан преседан захваљујући којем су и други бивши ученици шкотских интерната успели да добију шестоцифрену одштету.

И борба Џона Финдлеја за правду била је дуга. Он је својим родитељима убрзо након злостављања рекао шта се догодило и они су се тада жалили школи и локалној полицији. Ипак, родитеље су тада убедили да не туже Гордонстоун, иако је још један ђак био нападнут. Тада је обећано да ће тај наставник престати да предаје. Међутим, 2012. Џон је сазнао да је тај наставник наставио да предаје у другој школи у Енглеској, а затим и у Кенији где је страдао у саобраћајној несрећи.

Гордонстоун је у саопштењу навео да им је веома жао што су бивши ђаци били малтретирани и да се диве храбрости оних који су дигли глас.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара