Читај ми!

Бајден мења политику према лаким дрогама - помиловања за осуђене због поседовања марихуане

Председник САД Џозеф Бајден предузео је прве велике кораке ка декриминализацији марихуане, испуњавајући предизборно обећање о брисању претходних федералних осуда за поседовање те дроге, чиме је започео процес попуштања федералне класификације.

Бајден ће помиловати све оне који су по федералном закону осуђени за обично поседовање марихуане, што је, како преноси Си-Ен-Ен, потез за који су високи званичници администрације рекли да ће утицати на хиљаде Американаца.

"Слање људи у затвор због поседовања марихуане променило је превише живота због понашања које многе државе више не забрањују. Кривична евиденција за поседовање марихуане такође је поставила непотребне препреке за запошљавање, смештај и могућности образовања", саопштио је Бајден и додао да су Афроамериканци и Латиноамериканци за то несразмерно више процесуирани од белаца. 

Бајден ће, такође, охрабрити гувернере да предузму сличне кораке на нивоу држава за поседовање марихуане, и задужиће Министарство здравља, социјалне службе и државног тужиоца Мерика Гарланда да "експедитивно" преиспитају статус марихуане у савезном законодавству.

Си-Ен-Ен наводи да декриминализација марихуане ужива све већу подршку и демократа и републиканаца, и да су ово значајни кораци које је предузео амерички председник ка укидању кривичних казни за поседовање марихуане.

Марихуана је илегална према савезном закону, иако су поједине државе кренуле ка легалној употреби у рекреативне и медицинске сврхе.

Према Закону о контролисаним супстанцама из 1970. године, за марихуану је наведено да нема "тренутно прихваћену медицинску употребу и има висок потенцијал за злоупотребу".

То је оставило отворен простор за кривично гоњење, чак и на местима где је употреба марихуане легална.

Као кандидат, Бајден није одобрио легализацију марихуане у рекреативне сврхе, али јесте заузео став према декриминализацији.

"Нико не би требало да буде у затвору због марихуане. Као председник, ја ћу декриминализовати употребу канабиса и аутоматски поништити претходне осуде", рекао је Бајден током кампање.

Попуштање савезних правила о марихуани је добило маха последњих година пошто је легализована у све већем броју држава.

Крајем 2020. године, Представнички дом је усвојио меру којом би се марихуана декриминализовала на савезном нивоу, иако то није разматрано у Сенату.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво