Читај ми!

РТС у Нагорно-Карабаху, надгледани мир у црној башти Јужног Кавказа

Недавни сукоби на јерменско-азербејџанској граници изазвали су реакцију запада. Два народа више од једног века се споре о Нагорно-Карабаху. Ипак, данас је у самом Карабаху мирно, две године након што су Азербејџанци победили у рату. Екипа РТС-а била је на тој територији Јужног Кавказа.

Две године након рата, једини начин да странац уђе на територију коју већи део света зове Нагорно Карабах, а Азербејџанци само Карабах, јесте управо преко Азербејџана, и то преко једног од пунктова. Потребна вам је дозвола азербејџанске Владе и потребно је да прођете кроз пунктове које контролише азербејџанска војска.

Једна од првих слика су заостале мине. Биће потребне године и милијарде долара да се сва та поља очисте. После пораза у рату 90-их, Азербејџанци овде нису живели 30 година.

Након што су, како кажу ослободили окупирана подручја у последњем рату, враћају се и на пустој земљи граде насеља. У граду Фузули за само неколико месеци саграђен је и међународни аеродром.

"Људи који су пре 30 година морали да напусте ово подручје живе свуда у Азербејџану, у Бакуу и другим местима. Многи од њих не живе у тако добрим условима, то је један, али не главни разлог, људи желе да се врате, јер њихови очеви, деде, су живели овде, имају своје гробове, имају куће, чак и ако су уништене, многи су погинули од мина, јер су долазили сами после ослобођења, да виде своје куће, чак и посечено дрвеће у својим баштама", прича Араз Иманов, специјални представник председника Азербејџана.

Азербејџанци се зале да су западни медији одувек више простора давали јерменској страни. Међународној јавности желе да покажу злочине које су, како наводе, Јермени чинили.

У селу Едили на иранској граници открили су гробницу са азербејжанским војницима убијеним у првом рату 90-их година.

"Три места су откривена у селу Едили у дистрикту Хоџаванд. Шест скелета је пронађено на првом и другом месту, а 12 скелета на трећем месту. То су кости војника. Имали су одећу и чизме које личе на црну кожу, многима су биле везане ноге. Кости ће бити послате на даље форенезичко вештачење, где ће бити спроведена детаљнија истрага", каже Нурана Хусејнова, шеф одељења за форензичко истраживање.

Последњи рат из 2020. између Јермена и Азербејџанаца трајао је 44 дана, завршен је кад су Азербејџанци освојили планински град Шушу, стратешки веома важан.

"Шуша је симбол победе Азербејџана. Кроз историју, та тврђава је била неосвојива. Зато је веома важна за сваког Азербејџанца", напомиње Исмаил Исмаилов, историчар и писац.

Иза брда је највеће насеље Јермена, град Степанакерт. Њихова једина копнена веза са Јерменијом је узак коридор који надгледају руски војници.

Они гарантују мир у црној башти на планини, како се може превести ова територија јужног Кавказа.

Мировни споразум подразумева да се руски војници повуку 2025. године.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво