Читај ми!

Нобелова награда за књижевност додељена француској ауторки Ани Ерно

Шведска краљевска академија наука одлучила је да додели овогодишњу Нобелову награду за књижевност француској књижевници Ани Ерно.

У образложењу се наводи да је Ани Ерно добила награду "за храброст и клиничку оштрину са којом открива корене, отуђења и колективна ограничења личног сећања".

Како је наведено, она доследно и из различитих углова испитује живот, обележен јаким разликама у погледу пола, језика и класе. Написала је више од тридесет књижевних дела. 

У изјави за шведски јавни сервис СВТ, 82-годишња Ани Ерно је навела да Нобелова награда за њу представља велику част, али и одговорност.

"Била сам веома изненађена. Велика је одговорност да сведочим, не обавезно у смислу свог писања, већ да сведочим тачно и праведно у односу на свет", навела је Ерно за СВТ.

Поручила је да ће доћи у Стокхолм и одржати говор приликом доделе награде.

Француска књижевница је први роман "Празни ормари" написала 1974. године, а међународну пажњу добила је романом "Године" из 2008. године. 

Ани Ерно ће, уз Нобелову медаљу, бити додељено и десет милиона шведских круна, односно око 108.000.000 динара.

Сутра ће у Ослу бити објављено име добитника Нобелове награде за мир, а у понедељак, 10. октобра, добитника награде за економске науке.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво