Читај ми!

Балистичка ракета из Северне Кореје пролетела кроз ваздушни простор Јапана

Медији у Источној Азији јављају да су оружане снаге Демократске Народне Републике Кореје јутрос по локалном времену испалиле балистичку ракету средњег домета која је пролетела кроз јапански ваздушни простор и превалила око 4.600 километара пре него што се срушила у воде Тихог океана.

Јутрос око седам сати и четрдесет минута по локалном времену кроз јапански ваздушни простор пролетела је ракета средњег домета испаљена из Демократске Народне Републике Кореје, јављају јапански медији.

Балистичка ракета прелетела је Јапан изнад префектуре Аомори у региону Тохоку и завршила у Тихом океану ван Ексклузивне економске зоне Јапана, што значи да је летела бар још око 200 наутичких миља (око 370 километара) након што је изашла из ваздушног простора Јапана.

То је први пут од 2017. године, а укупно седми пут, да је Северна Кореја у својим тестовима пројектила средњег и великог домета ракету испалила кроз јапански ваздушни простор.

Јужнокорејски медији преносе процене армије те земље да је реч о пројектилу типа "Хвасонг 12", који је летео брзином од око 17 маха и прелетео више од четири и по хиљаде километара. Та ракета поред целе територије Јапана (на којој се налазе и војне базе војске САД) може да захвати и америчко острво Гуам у западном Пацифику.

У Јапану је због узбуне привремено био заустављен железнички саобраћај у региону Тохоку и на суседном јапанском острву Хокаидо док није утврђено да је ракета пала у море, а дошло је и до мањег кашњења у авионском саобраћају у том, северном делу земље.

Јапански премијер Фумио Кишида снажно је осудио севернокорејску ракетну пробу, а гласноговорник владе у Токију Хироказу Мацуно окарактерисао ју је као угрожавање безбедности људи и имовине у његовој држави, кршење резолуција Савета безбедности Уједињених нација који се односе на развој балистичког и нуклеарног наоружања на Корејском полуострву и озбиљни изазов.

И у Јапану и Јужној Кореји одржани су хитни, ванредни састанци националних савета за безбедност.

Интензивирање ракетних проба

Северна Кореја ове године извршила је двадесет проба ракетног наоружања у којима је укупно испаљено 40 пројектила. Последњих дана медији у Источној Азији јављају и да су у Северној Кореји поодмакле припреме за нову нуклеарну пробу.

Аналитичари у Источној Азији сматрају да учестали тестови ове године, поред даљег унапређења поузданости наоружања, као реакција на недавне заједничке вежбе војски САД, Јапана и Републике Кореје и посету америчког носача авиона "Роналд Реган" јужнокорејској војној луци, имају за циљ и одвраћање, али и привлачење пажње међународне јавности на изоловану комунистичку државу коју је последњих месеци па и година испала из жиже интересовања светских медија због пандемије коронавируса, затегнутости у вези Тајвана и кризе у Украјини.

Коначни циљ владе у Пјонгјангу је, сматрају ти војнополитички коментатори, да буде призната, нарочито од САД, као способна нуклеарна и ракетна војна сила, што би онда у будућности можда могло да доведе и до ублажавања економских санкција.

У региону Источне Азије се страхује да би ускоро могла да уследи и проба интерконтиненталне ракете далеког домета, будући да је један од стратешких приоритета Северне Кореје да усаврши пројектиле који могу да прелете 15.000 километара и досегну целу територију САД.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се