Читај ми!

Нејмар, дрес Бразила и Болсонаро – квака 22

Бразилска фудбалска звезда Нејмар дао је подршку председнику Жаиру Болсонару, три дана пре него што лидер крајње деснице одмери снагу на изборима против левичарског ривала Луиза Инасија Луле да Силве. Петина грађана Бразила не жели да носи жути дрес из политичких разлога, наводи Гардијан.

Нападач Пари Сен Жермена снимио је видео у коме пева уз Болсонаров џингл и обема рукама показује знак "В" како би означио 22, број Болсонарове партије на електронским гласачким листићима.

Болсонаро, преноси Гардијан, заостаје у анкетама и могао би да се суочи са понижавајућим поразом у првом кругу када у недељу 156 милиона Бразилаца изађе на биралишта.

Ако ниједан кандидат не освоји већину у првом кругу, други круг ће бити одржан 30. октобра.

Нејмарова подршка лидеру крајње деснице дошла је дан након што је Болсонаро посетио Нејмаров институт у Сантосу, граду у ком је стекао име као млад играч пре него што је заиграо за Барселону.

Нејмар није био присутан, али је телефоном пожелео добродошлицу Болсонару у добротворну организацију.

Болсонаро је преузео власт 2018. године уз подршку неколико врхунских фудбалера, међу којима су бивши нападачи Барселоне Роналдињо и Ривалдо, крило Тотенхема Лукас Мура и бивши везиста Јувентуса и Галатасараја Фелипе Мело.

Од тада, други играчи су давали подршку председнику који је добио име по Жаиру да Роса Пинту, легендарном бразилском играчу из 1940-их и 50-их година прошлог века.

Болсонаро важи за страственог љубитеља фудбала.

У кампањи пре четири године користио је националне симболе као што су застава, химна и чувени жути дрес Бразила. 

Последњих месеци, међутим, у току је кампања за "одузимање" дреса крајњој десници уочи Светског првенства у новембру. Певачица Људмила, интернационална звезда Анита и музичар Ђонга који подржавају Лулу носили су, управо бразилски дрес на својим наступима.

"Они [присталице Болсонара] мисле да је све њихово, присвајају значење породице, присвајају нашу националну химну, присвајају све. Али ево истине: све је наше, ништа није њихово", рекао је Ђонга током једног наступа. 

То питање је узнемирујуће за многе који су одрасли гледајући како дреси носе Пеле, Сократес, Роналдо и Марта као симбол меке моћи Бразила.

Сада је 20 одсто Бразилаца рекло да неће носити бразилски дрес из политичких разлога, наводи се у недавној студији Спортске административне лиге Универзитета Ибмец.

Још један знак поларизације око одеће догодио се када је "Најк" лансирао нови бразилски комплет ове године, а произвођачи нису дозволили купцима да ставе Болсонаро или Лулино име на полеђину.

Сам Нејмар је раније ове године признао да репрезентација више није вољена као некада.

"Они говоре о демократији и многим другим стварима, али када неко има другачије мишљење нападају их исти људи који говоре о демократији", написао је Нејмар. "Замисли", додао је.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се