Читај ми!

Државна сахрана Шинза Абеа, Кишида: Неуморно радио за Јапан и свет

Строге мере безбедности у Токију за државну сахрану убијеног бившег премијера Шинзa Абеа, којој су присуствовале многобројне стране званице, међу којима и премијерка Србије Ана Брнабић. Јапански премијер Фумио Кишида рекао је у комеморативном говору да је Абе неуморно радио и за Јапан и за свет.

Јапански премијер Фумио Кишида изразио је на државној сахрани бившег премијера Шинза Абеа, најдубље жаљење због околности његове смрти и истакао његов "неуморан рад за Јапан и свет", преноси Кјодо.

У комеморативном говору на сахрани Абеа, који је убијен у јулу, Кишида је нагласио постигнућа бившег премијера у јачању јапанско-америчких односа, кроз иницијативу за безбедносни оквир "Квад" који укључује још две земље, Аустралију и Индију и промовисање "слободног и отвореног Индо-Пацифика".

"Абе, твој живот је требало да буде много, много дужи. Био си нам потребан много, много дуже. Неуморно си радио и исцрпио сву своју енергију и за Јапан и за свет", рекао је јапански премијер.

Кишида је обећао да ће наставити Абеову мисију на решавању питања јапанских грађана које је Северна Кореја отела пре више деценија, 1970-их и 1980-их, и нагласио да ће уложити највеће напоре на остварењу тог циља.

Државној сахрани убијеног бившег премијера Шинза Абеа присуствовали су и чланови јапанске царске породице и око 700 високих званичника из света.

Приватна посмртна церемонија одржана је у јулу, у храму у Токију, а погребна кола превезла су Абеово тело кроз јапанску престоницу до гробља, где је кремиран.

Строге мере безбедности 

Полицијска управа спроводи највише безбедносне мере, еквивалентне онима у време Олимпијских и Параолимпијских игара у Токију прошле године, као и када је цар Нарухито ступио на престо 2019. године.

Број полицијских службеника премашује 18.000, толико их је било задужено и за безбедност састанка земаља "Квад" у Токију, са лидерима Јапана, Сједињених Држава, Аустралије и Индије.

Извор из полиције је навео да предузимају додатне мере предострожности како не би било пропуста, с обзиром на то да је на Абеa пуцано упркос присуству полиције 8. јула.

Пошто су широка подручја ауто-пута Метрополитен и путеви око тог места затворени, влада тражи од грађана да користе јавни превоз.

Појачани су системи за узбуну на локацијама на којима се окупља много људи и прикупљане информација како би се предузеле мере предострожности против евентуалног терористичког напада.

Власти се суочавају са све већим критикама, јер се очекује да ће коштати око 11,6 милиона долара пореских обвезника, при чему се велики део приписује трошковима безбедности.

На сахрани и премијерка Ана Брнабић 

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је државној сахрани бившег премијера Јапана Шинза Абеа у Токију. 

Ана Брнабић разговарала је у Токију са премијером Сингапура, Ли Сјенлунгом.

"Садржајан састанак са премијером Сингапура у Токију. Разговарали смо о дигитализацији јавне управе, модерном образовању, као и о тренутној политичкој ситуацији у свету", навела је Брнабићeва на Твитеру. 

Брнабићeва ће се у среду у Токију састати са премијером Јапана Фумиом Кишидом и са јапанским министром за дигитализацију Таром Коном.

Брнабићева ће током боравка у Јапану разговарати и са представницима јапанских компанија које послују Србији, и са члановима парламентарне лиге пријатељства Јапан–Србија.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво