Читај ми!

Снимци снажног тајфуна, џиновски таласи погодили југ Јапана, узбуна највишег нивоа

Изразито снажан тајфун настао у југозападном Пацифику ступио је данас на тле јапанског јужног острва Кјушу, на којем живи око 13 милиона становника. Удари ветра достижу брзине и од 50 до 65 метара у секунди. Забележене рекордне падавине.

Због приближавања тајфуна, раније у току дана прекинут је авионски и железнички саобраћај на острву Кјушу, а у префектурама Кагошима и Мијазаки је проглашена узбуна петог, највишег нивоа, која значи да се од становништва тражи да предузме радње за спасавање живота.

То подразумева удаљавање од водних токова, пењање на узвишења и прелазак у евакуационе центре, јер се током предстојеће ноћи очекују изливања река и већи одрони.

Позив локалном становништву на евакуацију преко медија упутио је и сам премијер Фумио Кишида.

Према извештају Јапанске метеоролошке агенције, удари ветра на Кјушуу на моменте достижу брзине и од 50 до 65 метара у секунди, а већ су забележене рекордне падавине од 300 до 400 милиметара дневно, које прелазе просечну месечну количину кишнице.

 

Такође, тајфун је местимично проузроковао и таласе висине до 14 метара.

За сада нема извештаја о погинулима и повређенима, а јапански медији током дана су позивали становништво острва да се припреми за падавине какве до сада није искусило које ће, могуће, потрајати до поподнева 19. септембра по локалном времену.

Метеоролози сматрају да ће тајфун наставити кретање ка североистоку и ускоро прећи на највеће јапанско острво Хоншу, те захватити регион Ћугоку, у којем се налазе градови Хирошима и Куре.

У Јапану је у току сезона тајфуна, а они се у Земљи излазећег сунца уместо именима, како је то пракса на Западу, просто означавају редним бројевима - тајфун који је ударио на острво Кјушу је 14. по реду који је ове године захватио територију те далекоисточне државе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво