Читај ми!

Кинеска делегација није могла да ода почаст краљици, забрањен јој улазак у Вестминстер

Британска фунта је пала на најнижи ниво у односу на долар у последњих 37 година. Инфлација пете економије света вратила се на једноцифрених 9,8 одсто, али економисти упозоравају да је привреда већ у рецесији. Ипак на острву је и даље главна тема сахрана краљице Елизабете Друге. Док краљ Чарлс Трећи завршава обилазак Уједињеног Краљевства, из Лондона стиже и вест да је кинеској делегацији забрањен улазак у Вестминстерски хол да ода пошту преминулој краљици.

Британски медији извештавају да иза забране стоји председавајући доњег дома парламента сер Линдзи Хојл. Мера је, објашњавају, одговор Лондона на санкције против деветоро Британаца, међу којима су петоро посланика доњег дома и два из дома лордова.

Поменутим Британцима је у марту прошле године забрањено путовање у Кину, а замрзнута су им и средства у тој земљи због њихових критика кинеске политике према ујгурској муслиманској мањини.

Један од њих, бивши лидер владајућих торијеваца Иан Данкан Смит тражио је да Лондон повуче позив кинеском председнику Сију да присуствује краљичиној сахрани у понедељак.

Кинеско министарство спољних послова тврди да нема сазнања да је њиховој делегацији забрањен улазак у Вестминстер.

"Као домаћин, Уједињено Краљевство би требало да поштује дипломатске протоколе и лепо се понаша према гостима", рекала је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Кину ће на сахрани Елизабете Друге представљати потпредседник Ванг Ћишан.

Иначе, ковчег са телом краљице обилазе чланови владе и посланици, а чувао га је и британски министар одбране Бен Валас.

Ред грађана, који желе да одају пошту преминулом суверену јутрос је достигао пун капацитет, те му је приступ био забрањен све до поподнева.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво