Читај ми!

Да ли ће Италија добити премијерку, десница по анкетама осваја већину

У Италији ће 25. септембра бити одржани парламентарни избори, а последње предизборне анкете дале су занимљиву слику. Италијански десничарски блок на путу је да освоји већину, показала су најновија истраживања, пошто је у суботу на снагу ступила забрана њиховог објављивања.

У Италији се до избора више неће моћи да објављују званична предвиђања о томе какви ће  бити резултати, јер је у суботу, 10. септембра, ступила на снагу забрана објављивања преизборних анкета и истраживања.   

Да ли ће Италија по први пут добити жену премијера која припада десници, шта ће бити са Покретом пет звездица бившег премијера Контеа, који је главни кривац за одлазак премијера Драгија, само су нека од питања које постављају италијани и о којима дискутују на друштвеним мрежама. 

Последња, званична истраживања Института за истраживања Quorum/YouTrend, показала су  велико вођство деснице: 47,2 одсто, док левица има 28 одсто.

Партија Браћа Италије и даље остаје прва партија са 25,3 одсто, затим Демократска партија (ПД) са 21,2 одсто, док Покрет пет звездица претиче Легу са 13,8 одсто према 12,9 одсто.

Остале партије имају знатно мањи процент док је 41одсто Италијана декларисан као неодлучан или мисле да неће изаћи на изборе.

Према последњим званичним истраживањима, како пише дневни лист Република, Италијани највише верују председнику Серђу Матарели (59 одсто) као и одлазећем премијеру Драгију (52 одсто).

Након тога следи Ђузепе Конте који је водио земљу за време пандемије (37%), Ђорђа Мелони из десничарске партије Браћа Италије (36%), затим Матео Салвини из Лиге (32%), Силвио Берлускони (31%), Ема Бонино (24%), Енрико Лета (23%), Луиђи ди Маио (20%), Карло Календа (17%), и Матео Ренци (16%).

Што се поверења Италијана у политику генерално тиче, политици и политичарима не верује 79 одсто грађана док њих 55 одсто сматра да је влада са премијером Драгијем била добра по Италију.

Истраживање је показало да су грађани скептични када се ради о стабилности две коалиције као и у вези стварног капацитета лидера да буду вође тих коалиција.

Шеснаест одсто Италијана сматра да ако победи десница, да неће издржати ни до Божића, док њих чак 29 одсто то мисли када се ради о левици.

Скоро 21 одсто Италијана сматра да влада централне деснице има веће шансе од евентуалне Владе Ђузепе Контеа, док уколико на власт дође левица само 12 одсто грађана мисли да могу да потрају на тој позицији. 

Истраживања Demos6&PQ су показала врло сличне резултате: Браћа Италије имају 24,6 одсто и воде у односу на ПД са 22,4 одсто док иза њих стоје Покрет пет звездица са 13.8 одсто.  

Истраживања Политичког топломера урађена између шестог и осмог септембра, показала су да ФДИ има 25,2 одсто док је ПД у паду на 22,2 одсто. Проценат Италијана који дају поверење премијеру Драгију је 42,5

За шест од десет Италијана ове изборе ће добити десница. По овим истраживањима коалиције се деле око питања рата у Украјини и ковида.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво