Читај ми!

Краљ Чарлс Трећи пред посланицима обећао да ће служити грађанима попут своје мајке

Краљ Чарлс Други обратио се посланицима у парламенту први пут као монарх. Поручио је да ће одлучно следити пример своје мајке, покојне краљице Елизабете Друге. Британска влада објавила да ће у недељу, дан уочи сахране, бити одржан национални минут ћутања.

Краљ Чарлс Трећи и краљица пратиља Камила су седели на трону у сали парламента док им присутни чланови парламента упућивали изразе саучешћа због смрти краљице Елизабете Друге.

Краљ Чарлс Трећи који је у суботу на церемонији пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону и формално проглашен за краља, захвалио се посланицима на саучешћу и одавању поште његовој недавно преминулој мајци и поручио да краљица Елизабете Друга образац како се треба понашати и живети за све живе принчеве.

Указао је да је краљица Елизабета Друга посветила живот служењу својој земљи и народу и одржању драгоцених принципа уставне владавине који, како каже, леже у срцу британске нације.

"Она представља пример несебичног обављања дужности који сам, уз Божју помоћ и ваш пристанак, одлучан верно да пратим", рекао је краљ Чарлс Трећи.

У свом првом говору пред посланицима у Вестминстер холу, најстаријем здању у комплексу парламента поручио је да је парламент живи инструмент демократије у Уједињеном Краљевству.

"Док стојим пред вама не могу да не осетим тежину историје која нас окружује и подсећа на кључне традиције парламента којима су чланови оба дома посвећени за добробит свих", рекао је нови британски краљ.

Након тога интонирана је британска химна, а краљ Чарлс Трећи са супругом Камилом упутиће се у Единбург где је изложен ковчег са телом покојне краљице Елизабете Друге.

Они ће прошетати иза краљичиног ковчега од палате Холирудхаус до катедрале Светог Џајмса. Након тога краљ Чарлс Трећи ће се састати са шкотском премијерком Николом Стерџон, а затим ће посетити шкотски парламент како би примио израз саучешћа.

Ковчег са телом краљице Елизабете Друге ће на крају бити допремљен у Лондон, у Престону дворану Бакингемске палате.

У среду ће ковчег бити постављен у Вестминстер холу, а сахрана ће се одржати 19. септембра.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво