Читај ми!

Шолц одбацује репарационе захтеве Пољске

Пољска процењује штету коју јој је нанела Немачка у Другом светском рату на 1,3 билиона евра и захтева обештећење. Немачки канцелар Шолц одбацује тај захтев и каже да је све већ регулисано међународним правним актима.

Немачки канцелар Олаф Шолц је одбацио пољске репарационе захтеве за штету коју је проузроковала Немачка у Другом светском рату.

"Као и све владе пре мене могу да укажем на то да је питање међународно-правно финално решено", рекао је социјалдемократски политичар у интервјуу за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Прошле недеље је једна пољска парламентарна комисија у Варшави представила експертизу према којој је штета коју је за време Другог светског рата нацистичка Немачка проузроковала у Пољској процењена на 1,3 билиона евра.

Шеф владајуће национално-конзервативне партије Право и правда (ПиС) Јарослав Качињски поново је захтевао од Немачке да плати ратну штету. Рекао је да Немачка не мора да плати одједном, већ може да плаћа деценијама и да та сума не представља превелики терет за немачку економију.

Качињски тврди да је Немачка платила репарациона потраживања неколицини земаља.

"Нема разлога да Пољска буде изузета из тог правила", рекао је он.

И пољски премијер Матеуш Моравјецки најавио је да ће Пољска ускоро послати немачкој влади одговарајућу "дипломатску ноту". Тај корак почиваће на "веома темељној анализи".

Немачка влада се позива на договор "Два плус четири"

Према вештачењу експерата пољске парламентарне комисије, сума од 1,3 милиона евра проистиче између осталог из смрти 5,2 милиона пољских грађана. И принудни рад два милиона Пољака депортованих у Немачку узет је у обзир.

Поименце су споменуте фирме као што су BMW, Опел, Порше, Хуго бос. Само штета на зградама и сакралним, индустријским објектима и у пољопривреди према ауторима извештаја износи 169 милијарди евра. 

Немачка влада се позива на договор "Два плус четири" из 1990. Потписнице су биле тада две Немачке и силе победнице у Другом светском рату – Совјетски савез, САД, Велика Британија и Француска.

Тим уговором регулисане су спољнополитичке последице немачког поновног уједињења. Немачка је у том документу одбацила могуће репарационе захтеве. Немачка влада је подсетила и да се Пољска 1953. одрекла даљих репарационих захтева, те је то више пута потврдила. 

Туск оптужује владајућу странку за предизборну кампању

Отпор оваквој политици пољске владе постоји и у Пољској. Либерална опозиција оптужује владајућу странку да инструментализује ту спољнополитичку тему како би спровела предизборну кампању у земљи, профилишући се годину дана уочи парламентарних избора.

"Иницијатива странке Право и правда (ПиС) о ратним репарацијама већ годинама искрсава онда када та странка мора да осмисли неку политичку причу", каже бивши председник Савета Европске уније Доналд Туск, који је лидер опозиционе Грађанске платформе.

Он додаје да Качињски жели да обезбеди подршку владајућој партији "на тој антинемачкој кампањи".

И Грчка је 2019. упутила такозвану вербалну ноту Берлину, позивајући Немачку на преговоре о репарационим захтевима Грчке. Тадашња немачка влада је то званично одбацила.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи